
Redaktionen höll på att sätta kaffet i vrångstrupen, när vi läste inbjudan från Historiska museet angående 6 Juni. Men vi borde ha lärt oss nu.
Fira 6 juni med familjekul på vår gröna innergård, sång och musik på flera språk, boksläpp – alla barn får en bok. Fri entré till hela museet. Tid: 6 juni 2014 kl. 12:00 – 17:00.
Program:Kl. 12.00-16.00 Familjekul. Baka bröd, skjut pilbåge, lek och pyssla på vår innergård. Ta gärna med matsäck.
Teskedsorden bjuder på pyssel och böcker.
BokomslagKl. 13.00 Boksläpp för barn med Behrang Miri! (han som ville kasta ut TinTin från svenska bibliotek)Vem är du? En bok om tolerans av Pernilla Stalfelt på svenska, engelska och arabiska.
Alla barn får en bok!
Kl. 14.00-16.00 Sång, musik och tal
Forskningschef Fredrik Svanberg hälsar välkommen. Vernissage för projektet Gränslöst – nya berättelser om Sveriges historia.
Petter Ljunggren från Historiska berättar om Du gamla, du fria och hur den blev Sveriges nationalsång.
Nationalsången framförs på 4 sätt och 4 språk av:
Sîdar med musiker (på kurdiska)*
Josef Cacan med musiker (på assyriska)*
Gålmuk med Markus Räsänen (på lulesamiska) *
Sångruppen Svea (på svenska)
* Producerad av Folkets röst
Kl. 16 Visning av utställningen Sveriges historia. Samling i entréhallen.I samarbete med Teskedsorden och Folkets röst – ett projekt finansierat av Kulturbryggan.
Teskedsorden
Teskedsorden grundades i augusti 2006 av Tidningen Vi, inspirerad av den israeliske författaren Amos Oz och hans bok ”Hur man botar en fanatiker”. Orden arbetar för tolerans mot fanatism. Teskeden är en symbol för handling.Folkets röst
Folkets röst är ett pågående projekt som strävar efter att samla in tolkningar av nationalsången för att visa på den svenska mångfalden.Det är en kraftsamling för att inte låta symbolerna för landet tillhöra extrema grupper med budskap som bryter mot konventioner kring mänskliga rättigheter.
I samband med 6 juni på Historiska släpper vi fyra studioinspelningar där tolkning görs av musiker som är Samer, Kurder, Assyrier och Romer. Ett projekt av Anna Viola Hallberg (konstnär) och Cisela Björklund (musikproducent) med stöd av Kulturbryggan.