Attendo tvingar dementa ersätta lägenhetsskador. Det privata vårdbolaget Attendo kräver att svårt demenssjuka förvirrade åldringar ska betala för de skador som de orsakar på sina omsorgslägenheter.
Samtidigt gjorde Attendo en vinst på en kvarts miljard 2012.
Det hör till sjukdomsbilden för människor med svåra demenssjukdomar att man blir förvirrad, ibland aggressiv och även får inkontinensproblem. Det är alltså inte ovanligt att inredningen tar stryk i lägenheterna i äldreomsorgen.
Kostnaderna för den här typen av skador som de boende orsakar försöker det privata vårdbolaget Attendo, som driver vårdhem i hela Sverige, få täckning för genom de boendes hemförsäkringar, eller från anhöriga.
Hennes man var svårt sjuk i alzheimer och dog i höstas på Nilstorpsgården på Lidingö, som drivs av privata vårdbolaget Attendo. Fem månader senare krävde bolaget änkan Anna Larsson Wallin på drygt 70.000 kronor för byte av golvet i mannens lägenhet – eftersom han hade kissat på det.
Först trodde Anna Larsson Wallin att kravet var ett misstag. Nu har hon sedan i mars förgäves försökt argumentera med Attendo.
– Det kan inte vara rimligt att man ska ställa en svårt demenssjuk man i livets slutskede till svars för sånt som ingår i sjukdomsbilden. Om något så visar det här att han inte fått den omvårdnad han hade rätt till, de har inte hjälpt honom att gå på toaletten när han behövt, säger Anna Larsson Wallin.
Att Anna Larsson Wallin nu går ut offentligt beror på att hon tror att andra anhöriga också kan ha drabbats av liknande krav. Och inte orkat bråka om det. Men hon tänker inte betala.
Hennes man bodde i två år på Nilstorpsgården, med vård dygnet runt. På slutet var han mycket sjuk och förvirrad. Vid ett tillfälle rev han ned två garderobsdörrar, och det hände att han kissade på golvet, eftersom han inte hittade till toaletten. Det var parkettgolv i hans lägenhet.
– Det ser kanske trevligt ut och lockar kunder, men om man har parkettgolv i lokaler där man vårdar dementa, då kan man ifrågasätta om de ens vet vad demens är. Alternativet är att torka upp väldigt fort, men det verkar de ju inte ha gjort, säger Anna Larsson Wallin.
Mannens vårdplats var upphandlad av Stockholms stad, men det är alltid den som bor i lägenheten som är ansvarig för kontraktet – även om man har en demenssjukdom. Enligt hyreslagen ska lägenheten återlämnas i samma skick som den var när man flyttade in. Det var detta som vårdbolaget byggde sitt krav på.
Några månader efter att Anna Larsson Wallins man dog tog Attendo in ett byggföretag som bytte golv och lagade garderobsdörrarna. Räkningen på drygt 70.000 kronor ville de sedan att hon skulle betala.
På Östermalms äldreomsorg, som mannen tillhörde, har man aldrig hört talas om något liknande.
– Det är ett märkligt agerande. Ett hyresförhållande med en hyresgäst som har en demenssjukdom kan man ju inte jämföra med en vanlig hyresgäst, och man måste anpassa lägenheten till den verksamhet som man har i den, säger Marianne Snell, chef för äldreomsorgen på Östermalm.
Attendos presschef Charlotte Näsström Morén hävdar att situationen uppstått för att Anna Larsson Wallins man inte hade någon hemförsäkring för sin vårdlägenhet.
Detta är struntprat, säger Anna Larsson Wallin, som har jobbat med försäkringar hela sitt liv.– Den här typen av skador ersätter inte hemförsäkringen. Min man var självklart försäkrad, genom vår gemensamma bostadsrättsförsäkring. I den ingår en försäkring för hyrd bostad, men där finns samma begränsningar som i hemförsäkringen. Det är mycket vanligt att man gör så här när någon i familjen blir svårt sjuk, för att man vill fortsätta att vara skriven på samma adress, säger hon.
Efter att DN kontaktat Attendo backar företaget och slopar kravet på Anna Larsson Wallin.
Enligt presschefen Charlotte Näsström Morén tar man därmed på sig en kostnad ”som man egentligen inte borde ta”.