Den romska flaggan skulle hissas utanför kommunhuset. Men det satte kommunledningen stopp för. – Det känns inte klokt. säger Carin Högstedt (V). – Någonstans måste det sättas en gräns, säger Bo Frank (M).
Organisationer inom nätverket Flysam i Växjö, bland annat Amnesty, ville uppmärksamma romska internationella dagen 8 april. Bland annat hade man planerat att den romska flaggan skulle hissas i en av flaggstängerna utanför kommunhuset, allt som en symbolisk handling mot den diskriminering romer utsätts för.
I fredags eftermiddag fick Carin Högstedt besked av det kommunala fastighetsbolaget Vöfab att allt var klappat och klart och att flaggan skulle hissas klockan nio på måndagsmorgonen. En delegation på flera personer stod på utsatt tid och väntade på att Vöfab:s personal skulle dyka upp men – ingen kom.
– Det visade sig ha kommit en kontraorder från Bo Frank om att det inte skulle hissas någon flagga. Jag vet inte varför, jag har inte fått något skäl. Jag tycker det är förfärligt. Det känns inte klokt. Man kan fundera på hur romerna känner det, säger Carin Högstedt.
Det var Vöfab som ställde frågan om flagghissningen till kommunledningen och efter en diskussion med Bo Frank togs beslutet att det inte kunde bli någon flaggceremoni. Det säger kommunchefen Ove Dahl.
– Det är bara nationsflaggor som vi hissar. Det är anledningen, säger han.
Men för några år sedan hissade ni Prideflaggan, eller mångfaldsflaggan, utanför kommunhuset.
– Mångfald är prioriterat område för Växjö kommun. Vi kan inte ha en ordning där enskilda fullmäktigeledamöter beordrar kommunala fastighetsbolag att flagga. Och dessutom gå bakom ryggen på kommunledningen, säger en upprörd Bo Frank.
Bo Frank säger att det finns en uppsjö av organisationer som arbetar för olika saker. Det vore minst sagt märkligt om kommunhusets flaggstänger utnyttjas för olika kampanjer.
– Någonstans måste det sättas en gräns. Det går inte att flagga för varje folkgrupp någon tycker synd om. Det kan uppstå vilka diskussioner som helst.
Noterbart:
Flysam är ett nätverk som arbetar med flyktingsamverkan, där en rad frivilligorganisationer, studieförbund och myndigheter ingår.