Tack vare sitt engagerade arbete mot rasism får klass SPS10 på Österlengymnasiet ett hedersomnämnande när Skolornas fredspris delas ut i Stockholm om ett par veckor.
Under hela höstterminen ägnade sig klassen åt att skapa ett forum för antirasism, i första hand på nätet men också genom att anordna en politikerdebatt på skolan.
Redan från början siktade eleverna på att vinna Skolornas fredspris, som delas ut av Emerichfonden. De nådde inte riktigt ända fram, men fick i tuff konkurrens med många andra skolor i alla fall ett hedersomnämnande. Det betyder att två av de tio eleverna får åka till Stockholm för en diger seminariehelg den 13 och 14 april och dessutom bevista prisutdelningen på Fryshuset den 15 april.
Målet att kanske få ett pris var en sporre som satte extra fart på eleverna. Samtidigt betonar de att arbetet var roligt i sig – med eller utan pris.
– Det har varit ett annorlunda sätt att jobba på. I vanliga fall skriver man en uppsats som bara blir läst av läraren. Nu nådde vi ut till många andra, säger Fredd Ankarklint.
– Det blir mer på riktigt, när man får höra andras åsikter också och komma ut i verkligheten, tillägger Johanna Karlsson.
Även den ansvarige läraren, Andreas Liljeglimt, känner att det har varit ett spännande sätt att bedriva undervisning på, just för att det har varit ett riktigt projekt och inte bara på låtsas.
Genom bloggen ”Lantern” belyste eleverna rasismens och främlingsfientlighets mekanismer och tog också fram eget undervisningsmaterial. De gav sig även in i tuffa diskussioner på Facebook, inte sällan mot meningsmotståndare som blev mycket otrevliga när argumenten tröt.
– Jag blev förvånad över att det finns så många trångsynta människor, säger Fredd Ankarklint.
– Folk blev aggressiva när vi började argumentera emot, tillägger Julia Andersson.
Stundtals kunde det bli riktigt obehagligt.
– Just på Facebook har eleverna fått möta rätt mycket hat, för där kan folk vara anonyma och använda falska identiteter. De har verkligen insett att även vuxna människor inte beter sig så vuxet i alla lägen, säger Andreas Liljeglimt.
Men det har också stärkt eleverna. Nu vågar de stå upp för sina åsikter på ett helt annat sätt, inte minst när det gäller rasism och främlingsfientlighet.
– Man sitter inte tyst när någon pratar om det, eftersom man vet vad man talar om, säger Julia Andersson.