Den 16:e mars gick mer än 4 000 skåningar ut och demonstrerade för Rädda Vården. Protesterna gällde nedskärningar, omorganisationer utan bakgrundsutredningar, flyttkaos, utförsäljning av sjukvård och tystnadskultur. Kan Reepalus efterträdare Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) rädda dem?
Skåningarna har fått nog. I ett öppet brev till Pia Kinhult, Carl Johan Sonesson och andra styrande politiker i Skåne anklagas de av demonstranterna att inte förvalta det förtroendeuppdrag de fått. Eva Lenander med flera har skrivit nedanstående öppna brev på Newsmill.
”Öppet brev till Pia Kinhult, Carl-Johan Sonesson och övriga av femklöverns regionråd i Region Skåne som ALLA har ett ansvar för sjukvårdsuppdraget.
Nu har Skåningarna fått nog.
Detta visade de i demonstrationer över Skåne som genomfördes under lördagen den 16:e mars. Vad var det som fick skåningarna att i så stor omfattning gå med i demonstrationståg?
Jo, de har förstått det som femklövern inte verkar förstå. Att det inte är OK att styra sjukvårdsuppdraget på det sätt som femklövern gör just nu. Även i en offentligt driven verksamhet måste det finnas underlag för beslut. Skånes politiskt dåligt skötta sjukvård klarar inte att uppfylla god vård på lika villkor under pågående nedskärningar och underfinansiering.
I sjukvården är man ålagd att arbeta utifrån vetenskap och beprövad verklighet. Vi ställer oss väldigt främmande till den inställning som de förtroendevalda har till detsamma. Oviljan att lära av tidigare misstag är också en underlig inställning från de styrande. Att man fortfarande inte utvärderat tidigare omorganisationer av bl.a. ProLuMa visar på en ansvarslöshet som är förvånande för politiker i förtroendeställning. Varför man heller inte följer tidigare beslut och mål man själva inom Region Skåne lagt tid och pengar på är ansvarslöst.
En egen internutredning av vårdplatsbehovet 5 år framåt som gjordes 2010 visade på ett ökat vårdplatsbehov på mer än 100 platser även om man lade in beräkningar för ett minskat behov med tanke på förändrat slutenvårdsbehov.
Vad har Region Skåne istället gjort de senaste 22 månaderna. Jo, man har MINSKAT vårdplatserna med 112 platser. Personalen går på knä och kan inte alltid garantera patientsäkerheten. Neddragningen på personal och den höga arbetsbelastningen på akutmottagningen i Lund har pressat verksamheten så hårt att Arbetsmiljöverket agerat kraftigt.
Men femklövern viftar undan vårdplatsproblematiken och slår sig åter och åter igen på bröstet med att man kapat köer. Men samtidigt håller man inne med sanningen om vad detta i sin tur fått för effekter på de besök i vården som inte styrts av kö-miljarden. Inte heller informerar man om de 700 journalanteckningar på ögonkliniken som inte finns skrivna eftersom sekreterarna decimerats och inte hinner med det jobb som inte prioriterats. Man talar också tyst om de fall av ögonskador som blivit resultatet av den ensidiga satsningen på en viss kö i sjukvården.
Medarbetarna ropar högre och högre för döva öron att deras arbetsförhållanden inte är acceptabla och att det påverkar vården av patienterna. Svaret från arbetsgivaren: politiker och höga tjänstemän är att de utmattade sjukvårdsanställdas arbete ska effektiviseras. Men effektiviseringen är egentligen ett sparbeting, neddragning av vårdplatser och personal. Planer och verktyg för verklig effektivisering och utveckling finns inte – det är bara tomma ord.
Vad har politikerna gjort för att ta ansvar för det de utlovar? Hur har de tänkt att effektiviseringen ska genomföras under den arbetsbelastning som inte ger någon tid över till personalen att vara innovativa eller strukturerade. En personal som ofta inte ens får tid till sin lagstadgade rast. Så länge man har sjukhusledningar som inte har vårdbehovet som utgångspunkt utan styrs helt utifrån de ekonomiska ramarna satta i budgeten kommer ingen ändring ske.
Allmänheten oroas även av ansvarslöst förvaltande av uppdrag. Femklövern säljer ut specialistsjukvården som hudkliniken, gynekologin och troligen ledplastiken. Valmöjlighet och egenmakt hävdar femklövern. Men i realiteten en försämrad valmöjlighet då de offentliga alternativen till stor del försvinner.
I rapporten ”Valfrihetssystem ur ett befolknings- och patientperspektiv” från Socialstyrelsen konstateras att ”för att den enskilde ska kunna byta utförare måste det finnas fler utövare att välja mellan. Den enskilde måste också orka och ha förmåga att agera som kund på en vård- och omsorgsmarknad eller få hjälp med det.” Detta innebär i realiteten att patienter med kognitiva problem och andra psykiska nedsättningar är uteslutna från det som Region Skåne kallar ”valfrihet och egenmakt” när man tar bort den offentliga vården som valmöjlighet. I sjukvården ska inte specialisterna behöva räkna poäng de ska kunna se till patientens bästa.
Får sjukvårdspersonalen på våra sjukhus bara arbetsro och verktyg och tilliten så kommer vi ta ansvaret för att ge Skåningarna en sjukvård i världsklass. Det kommer troligen kosta betydligt mindre än om planerade omorganisationer genomdrivs på oklara grunder. Får vi arbetsro kan vi utveckla vården och göra kostnadsbesparande förändringar i verklig lean-anda. Det som sker just nu är motsatsen till lean och det kan på mycket kort tid rasera en hel verksamhet som tagit decennium eller mer att bygga upp. Lean har gått över i effektivitetsparadoxen som beskrivs i boken ”Detta är LEAN – lösningen på effektivitetsparadoxen”. Effektivitetsparadoxen innebär ökad kostnad, dåliga flöden och försämring för patienten.
Sluta upprepa att ni vill ha dialog och att ni ska kommunicera med personalen bättre. Vi är trötta på envägskommunikation som är det enda ni klarat hittills. Börja lyssna på oss och agera utifrån sakkunskapen. Sluta kom med ursäkter om att ni i backspegeln kan inse att ni borde ha agerat på annat sätt. Gör ett kompetent arbete hela vägen och se till att era beslut har en solid grund att stå på.
Vi begär endast att femklöverns förtroendevalda stannar upp, tar omtag och från och med nu börja sköta sina förtroendeuppdrag på ett professionellt sätt. Vi begär bara att femklövern precis som de säger behandlar sina medarbetare och allmänheten med respekt vilket även innebär sanningsenlighet, hela sanningen och inget annat än sanningen. Vi begär att femklövern utreder effekterna av beslut INNAN besluten tas. Vi begär att vården är behovsstyrd och inte marknadsstyrd. Vi begär att anställningsstoppen hävs och att Sveriges lagar följs och respekteras. Vi begär möjligheter för en ”god vård på lika villkor.”
Hälso- och sjukvårdslagen, Patientsäkerhetslagen, Arbetsmiljölagen, Arbetstidslagen, Yttrandefrihetslagen och Diskrimineringslagen.
Eva Lenander, Carre Kwan, Sten Axelson Fisk, Agneta Lenander, Alexandra Rönnängsgård, Camilla Lejonqvist Mårtensson, Nils Littorin, Charlotte Ekelund.
Arrangörer bakom demonstrationer i Lund, Landskrona och Malmö den 16 mars 2013 Representanter för Rädda Vården samt Rädda Universitetssjukhuset i Lund, Kampen har börjat – rädda operationsenheten i Landskrona och Nätverk Rädda Vården.”
OM FÖRFATTARINNAN:
Intensivvårdssjuksköterska med 30 års sjukvårdserfarenhet i Skåne. En ”vanlig” sjukvårdsanställd som sett på hur enorma sjukvårdsbeslut tas utan evidens eller sakkunskap och inte med verksamheternas medverkan. En medborgare som förvånats över att politiker så till den milda grad medvetet undvika att ha stabil grund att stå på inför beslut om omorgansiationer och budget.
Igår stod det också klart att ”favoriten” till posten efter att Ilmar Reepalu lämnar politiken, (ett rykte säger att han blev tvingad till avsked), blir Katrin Stjernfeldt Jammeh, gift med invandringsförespråkaren Basiru Jammeh, bilden nedan. Att Katrin Jammeh skulle förbättra situationen i Malmö är det nog bara hon själv och möjligen resten av den rödgröna sörjan i Malmö som tror.
Att Katrin Stjernfeldt Jammeh är en riktig invandrarkramare är välkänt för alla i Malmöregionen. Hon tillhör även den kategori politiker som tror att en stad kan ha 40 procent invandrare utan att detta återspeglas i brottsstatistik, bristande integration, ständigt sämre skolresultat och högre arbetslöshet. En större intellektuell tankevurpa är svårare att hitta. Grattis alla Malmöbor till en politiker som kan vara ännu värre än Reeplau. Basiru Jammehs Facebook här. Katrins Jammes Facebook här.
Nedan kan ni se hur en tuggummituggande Katrin Jammeh ser ut med total arrogans och kaxiga uppsyn vid 02:49
Sara Katrin Stjernfeldt Jammeh, 37, och Basiru Jammeh, 43, är gifta och bor på Tingbackevägen 74, Oxie, Malmö och har två barn tillsammans.
Om nedanstående efterlysta Jammeh tillhör släkten vet vi inte med säkerhet. Kanske nån av läsarna kan svaret?