Den 13 mars skrev jag om riskerna med Rosengårdsskolan. Nu är den på tapeten igen. Lars Ellborg, (bilden), lärare på skolan säger att det var betygshetsen som sänkte skolan vilket jag tvivlar mycket på.
Jag tror det var eleverna själva som knäckte den, men som vanligt hittar man ju skälen utanför sig själv när det är invandrare det handlar om, då är det alltid samhällets fel aldrig individens.
- ”Elevernas framtid står på spel. Detta är mycket allvarligt.”
- ”Kränkta och mobbade, hotade, slagna barn finns överallt på skolan, men detta får vi inte prata om eller ta upp, då får vi problem med ledningen.”
- ”Den sociala miljön på Rosengårdsskolan i Malmö är fullständigt katastrofartad.”
- ”Snälla hjälp oss.”
Så står det i några av de sju anmälningar om Rosengårdsskolan som kommit in till Skolinspektionen de senaste månaderna.
[...]
Under höstterminen som följde sjösattes en ny organisation, skolans ledning byttes ut och nya mer resultatinriktade styrdokument togs fram. Samtidigt trädde en ny skollag och en ny läroplan i kraft. Många stora förändringar med i huvudsak samma mål: att höja betygen. Lärarna på Rosengårdsskolan kände sig utpekade och idiotförklarade och försökte förklara att många elever visst gjort stora framsteg, bara inte sådana som går att mäta. Att det är galenskap att jämföra svenska elever med nyanlända elever och elever uppväxta i Sveriges mest socialt utsatta område, Herrgården.
[...]
Att det får konsekvenser när inte en enda elev på skolan har svenska som modersmål och 80 procent omfattas av särskilda åtgärdsprogram. För att nämna några argument, som inte alls bet på ansvariga politiker och tjänstemän. Den nya ledningen kom genast på kollisionskurs med stora delar av personalstyrkan. Lärarna kände sig överkörda. Få av dem media har varit i kontakt med vill ställa upp med namn i tidningen, men kritiken kan sammanfattas så här:
1. Små undervisningsgrupper för elever med koncentrationssvårigheter har rivits upp och eleverna har flyttats in i vanliga klasser som förstärkts med specialpedagoger.
Resultat enligt kritikerna: Kaos och oro i klasserna.
2. Fler lektionstimmar per lärare.
Resultat enligt kritikerna: Ökad stress, mindre tid för planering och för elever som behöver stöd.
3. Ökade krav på dokumentation av eleverna.Lars Ellborg är lärare på skolan.
– För de här eleverna är en stabil lärarkår jätteviktigt. När mentorer byts ut mitt under läsåret blir de oroliga. På något vis blir det en ond spiral. Skolans huvudman bär det yttersta ansvaret för att ha schabblat bort det här viktiga humankapitalet, säger han.
Förmodligen är det därför, fortsätter han, som ingen protesterar när stadsdelen nu överväger att lägga ner högstadiet.
– Geisten har försvunnit, luften gått ur. Många tänker nog att det inte är lönt att ställa till ett jävla liv. Det känns verkligen uppgivet som om ledningen och den allmänna opinionen redan bestämt sig för att vi är Sveriges sämsta grundskola.”
Athena: Varför är det galenskap att jämföra svenska elever med ”nyanlända”? Alltså antingen är de jämställda med oss och har samma intelligens eller så har de det inte – hur ska vi ha det? Varför har inte en enda elev svenska som modersmål? Jag gick i skolan med många som inte hade svenska som modersmål, och de talade lika bra svenska som jag och delade min fula dialekt, de hade inga integrationsproblem på 80-talet, varför har nyanlända det idag? Varför finns det så många med koncentrationsproblem just där?
Jag har två förslag till att lösa problematiken:
- Man bussar eleverna till andra skolor i närheten och andra kommuner, det finns föräldrar som frivilligt kör sina barn till andra stadsdelar då kan andra med göra det. Det ska inte vara mer än högst 25% icke svenskar i en klass någonstans så då får invandrarna åka till en annan skola istället.
- Man samlar alla nyanlända i en speciell sorts superskola där man är specialist på att undervisa dem och ställer krav på att de ska anpassa sig till det svenska samhället.
Pallas Athena