Kommunen har ordnat drygt hälften av de 100 lägenheter som ska vara bostäder åt nya flyktingar som kommer i år.
En del av bostäderna skapas genom att kommunen bygger om lokaler till lägenheter. Det kostar på omkring 10 miljoner kronor. Det är lokaler som i de flesta fall ändå skulle bli omgjorda till bostäder, enligt Nils Burman på teknisk förvaltning.
– Oavsett måste vi ta den kostnaden för att återställa lokaler till lägenheter. Så man kan inte säga att det är en följd av vi ordnar med flyktingbostäder, säger Nils Burman.
Hittills är 60 lägenheter i olika storlekar antingen beslutade att användas för flyktingbostäder eller på väg att bli beslutade.
Till exempel har kommunen tagit beslut om att bygga om den gamla förskolan Rotegården i Lit till nio lägenheter med två eller tre rum och kök. Det kostar 6,7 miljoner kronor. Här skulle det INTE blivit bostäder om det inte skulle komma flyktingar till Östersund.
Samma med lokaler på Vickervägen i Lillsjön där Mica har dagverksamhet för personer med funktionshinder och lokaler i före detta förskolan Bikupan i Björkbackaparken som både skulle göras om för att ta emot Mica och för att skapa en stor lägenhet för flyktingboende.
Å andra sidan är lokalerna på Vickervägen ett par sammanbyggda lägenheter som egentligen inte är de bästa för Mica.
Till stor del kommer flyktingar att flytta in i lägenheter som annars skulle stå tomma, som i kvarteret Rosmarinen i Torvalla och Valhall i centrala stan, båda ägda av Östersundshem.
Så är det också med lägenheter som ägs av privata företag, som på Stadsdel Norr.
Östersundshem föreslås också få nya ägardirektiv av kommunen som ska gå ut på att cirka fem lägenheter av dem som sägs upp varje månad ska vikas för flyktingar.
I snitt brukar ungefär 50 lägenheter bli lediga varje månad inom Östersundshems bestånd.
Nils Burman tror inte att flyktingbostäderna kommer att göra det svårare för andra hyra lägenheter.
– De lägenheter som kommunen äger skulle aldrig komma ut till gemene man. Att vi får tre-fyra lägenheter av Östersundshems borde inte vara något problem.
Att nå de 100 kommer att gå, menar Nils Burman.