Iltaf är i artonårsåldern och lever gömd i Malmö. De senaste årens allt hårdare jakt på papperslösa gör att han i dag knappt törs gå utanför dörren. – Jag törs inte gå till skolan, följa med mina vänner på picknick eller knappt ta en promenad. Mitt liv är fruktansvärt just nu.
Iltaf kom till Sverige ensam från Afghanistan för några år sedan och berättar om hur situationen i Malmö är just nu. Som när han nyligen tagit sig ut för att hälsa på en vän vars pappa just hade dött. Iltaf kom på cykel genom stan och såg på håll ett gäng poliser 100 meter framför sig på gatan.
– Jag såg hur de fäste blickarna på mig och vågade inte vända, det var för sent. När jag var på väg att passera bad de mig stanna och frågade om cykeln var stulen. Ganska snart märkte jag att de inte alls brydde sig om min cykel. I stället började de fråga var jag kom ifrån och om jag hade id-kort.
Det var andra gången på kort tid som Iltaf stoppats av poliser i centrala Malmö, där det hårt kritiserade Reva drogs igång som ett pilotprojekt 2009 genom ett samarbete mellan Polisen, Kriminalvården och Migrationsverket.
Sedan dess har antalet utvisningar i Skåne ökat med 25 procent och Iltaf märker tydligt den ökade polisnärvaron. Han är väl medveten om att han har haft tur som lyckats klara sig ur situationerna, men rädslan för att bli stoppad igen gör livet svårt.
– Ofta sitter jag bara inne på mitt rum med släckta lampor och tittar ut genom fönstret efter poliser på gatan. Jag känner mig väldigt stressad och har svårt att sova. Jag vill bara gå i skolan och leva ett normalt liv.
Parallellt med rädslan som allt fler gömda flyktingar tvingas leva med så växer också kritiken mot polisens arbete och regeringens prioriteringar om snabbare utvisningar av papperslösa. I tisdags kritiserade bland andra Henrik Bergquist, kansliråd på regeringskansliet och expert på mänskliga rättigheter, de ökade kontrollerna av id-handlingar i kollektivtrafiken, på Svenska Dagbladets debattsida. Han hävdar att Sverige med största sannolikhet skulle fällas i Europadomstolen om fallen, där människor som inte är misstänkta för brott stoppats, togs upp.
Noterbart:
Stoppad två gånger och kvar i landet?