Arbetslösheten bland dem som kommit från Somalia är hög i Sverige. Enligt en rapport från regeringens framtidskommission har mindre än var fjärde invandrare med somalisk bakgrund jobb. Men nu försöker frivilliga uppsalabor hjälpa till med integrationen.
På mötesplatsen Kontakten i Gottsunda ordnar en förening som heter ”Centrum för svensksomalier utbildning och integration” läxhjälp två kvällar i veckan. Asha Yahya är en av eldsjälarna bakom.
– Jag ville hjälpa somalier här i Uppsala. Och jag fick mycket hjälp faktiskt. Man måste förstå att man måste studera här i Sverige. Man kan inte jobba om man inte kan språket plus nånting annat, säger Asha Yahya, forskare på SLU och kom till Sverige på 90-talet.
Somalia är det land som, näst efter Syrien, flest asylsökande idag kommer ifrån. Men i och med att läget i Somalia blivit stabilare har antalet asylsökande minskat. Men arbetslösheten bland de somalier som fått asyl i Sverige är hög. En förklaring till det är att de flesta somalier kommit ganska nyligen till Sverige. En annan att många – delvis på grund av inbördeskriget – har låg utbildning.
Nyligen föreslog en rapport till regeringens Framtidskommision att somaliska organisationer ska få ett ökat ansvar för nyanländas integration. Så är det i USA, Kanada och Storbritannien och där har fler av somalierna lyckats få jobb. Vid läxläsningen på Kontakten i Gottsunda jobbar man redan så.
Asha Yahya igen.
– Man måste veta från början, det är viktigt. Det är därför vi vill träffa nykomna och berätta för dem att det är viktigt.