Sluta kalla chokladbollen kränkande ord. #svpol #gatukonst pic.twitter.com/FEzxx59NSQ
— dan park (@pandark2083) 5 juni 2014
Gatuartisten Dan Park, två gånger dömd för politisk ohörsamhet förklädd till hets mot folkgrupp, provocerar vidare.
Parks senaste verk är inspirerat av tjafset om negerbollen. Om negrer kan känna sig kränkta för att vi i Sverige uppkallat ett älskat bakverk efter dem, kan kanske också bakverket ifråga känna sig kränkt för att jämföras med negrer?
Staten har redan försökt straffa Dan Park för sin frispråkighet. Två gånger har han åtalats och dömts för hets mot folkgrupp. Andra gången ville åklagare Magnus Pettersson t.o.m. låta sinnesundersöka Park!
Jag slutar aldrig kritisera det politiskt korrekta samhället, säger Park till Dispatch International.
Park kommer också för första gången att hålla vernissage på galleriet Rönnquist & Rönnquist i Malmö. Samma galleri som utan att darra på manschetten också ställer ut Lars Vilks rondellhundar.
Parks vernissage äger rum 5 juli kl. 12-15.
Lyssna på Radio Länsmans intervju med Dan Park
Ett av Dan Parks tidigare alster
UPPDATERING Sydsvenskan har idag uppmärksammat Vernissagen på galleri Rönnquist & Rönnquist och intervjuar gallersiten Henrik Rönnquist.
Varför vill du ställa ut Dan Park?
– Mitt galleri ska vara ett öppet rum för konst och Dan Park är Sveriges allra största konstnärliga gycklare. Och det gycklaren gör är att utmana samhället och makten, säger Henrik Rönnquist.
Dan Park, som nyligen dömdes till tre månaders fängelse för hets mot folkgrupp och förtal, ska ställa ut cirka 25 bilder, bland annat dem som ledde till domen om hets mot folkgrupp.
Varför vill du ställa ut bilder som dömts för hets mot folkgrupp?
– Just för att han har blivit dömd för dem. Han är den första konstnär i Sverige som blivit dömd för hets mot folkgrupp för sin konst. Och jag tycker att domen är fel. Det kan inte fungera så i ett demokratiskt land, säger Henrik Rönnquist och hänvisar till grundlagar, yttrandefrihet och konstnärlig frihet.
Så var går gränsen för dig?
– Det finns ingen egentlig gräns, men visst det måste finnas en mening med provokationen. Finns det inte det så blir det tomt och orättfärdigat, säger Henrik Rönnquist.
Just nu pågår en utställning med Jan ”Rock-Ola” Olofsson på Galleri Rönnquist & Rönnquist och i augusti blir det en ny utställning med Femen-aktivisten Jenny Wenhammar.