
KRÖNIKA Svensk kultur är inte hotadPå fredag är det den 6 juni, Svenska flaggans dag. En dag då den svenska fanan hissas och medborgare hyllar landet som de bor i. Sverige har egentligen ingen självständighet att fira, och gränserna som omringar landet är påhittade.
Och vilka firar egentligen? SOM-institutet gjorde en undersökning 2011 som visade att bara en fjärdedel av befolkningen deltar i nationaldagsfirandet. Det är vanligare att medborgare som är födda utanför Norden firar nationaldagen än de som är födda i Norden.
Det är så Sverige ser ut idag. Ett land skapat genom dess av mångfald. Därför bör nationaldagen också inkludera fler kulturella inslag än de som uppfattas som “svenska”, oavsett om de är samiska eller somaliska. Annars utesluter den medborgare från gemenskapen, istället för att inkludera dem.
Förra veckan träffade jag Rainer Höss som var i Sverige för att berätta sin historia och för att visa farorna med nazismen. Hans farfar var Rudolf Höss, kommendant i förintelselägret Auschwitz. Där avrättades över 1 miljon människor mellan 1940 och 1945. Under en period ska de ha gasat ihjäl 10 000 personer per dag. Med en ideologi som förespråkade nationens och rasens överhet och renhet.
Rainer Höss var i Sverige för att berätta hur viktigt det är att inte låta det hända igen. Och vad vi kan göra åt det. Hans recept för att motverka nazismen är inte så svår egentligen:
– Visa upp det förflutna i nutiden, så kan det inte upprepas i framtiden.
Rainer tycker att det är absurt att vi i Sverige ens har en diskussion om nazistiska partier ska bjudas in till skolor eller inte. Det är så de får makt, när högerextrema organisationer välkomnas in i klassrummen. Skolan ska vara en plats där vi lär barnen om farorna med nazismen, inte tvärtom.
Jag frågade honom hur han ser på nationalism. Han skrattade högt.
– Det är idiotiskt. Visst, det är okej att älska sitt land, men nationerna skapades av människor som bara ville ha makt. Det är en fiktion.
Han undrade varför extremister tror att deras ras eller kultur skulle vara överlägsen andras. Han frågade vad jag hade för ursprung, jag berättade om att mina föräldrar kom hit från Bangladesh. Han sade:
– Ja, du är ju född här, och du är svensk medborgare. Om de här personerna skulle röstas in, hur länge tror du att du skulle få stanna i Sverige?
Svensk kultur är inte hotad, däremot så förändras den, precis som den alltid har gjort.
Rainer Höss höll med fullständigt. Tacofredag är mer populärt än torsdagarnas ärtsoppa och pannkakor. Och landsgränser har alltid förändrats.
När barnen blir vuxna har bilderna i skolans kartböcker redan ritats om. Sverige utvecklas och världen likaså. Därför firar vi Sverige på fredag. Hela Sverige. Den fjärdedel som bryr sig.
Tanvir Mansur/Metro
Tanvir Mansur är praktikant på Dagens Arbete. Han går Aftonbladets ledarskribentutbildning! enligt en notering till en artikel på Dagens Arbete.