
Den öppna dörrens politik som sjukklövern enhälligt lagt fast för att radera landet Sverige från världskartan tar sig allt mer flagranta uttryck. Något sjöskydd kan vi inte längre räkna med, så smugglare och illegala asylturister har fri lejd.
Kustbevakningen varslar om att 125 anställda kommer att få mista jobbet. Det saknas 133 miljoner kronor för att kunna upprätthålla den beredskap och bevakning som finns i dag.
Totalt minskar övervakningen till sjöss med upp till 40 procent.
Vi hoppas att vi ska kunna undvika att säga upp personal men om vi inte får ökade medel i höstens budget, då måste vi säga upp, säger Anna Lindblad, kommunikationschef på Kustbevakningen.
Kustbevakningen har fått täcka upp de senare årens ökade kostnader med egna medel, och myndigheten kommer inte att klara detta efter 2016.
Det vi fokuserar på är att klara miljöövervakningen, eftersom vi är den enda aktören som gör detta i Sverige, säger Anna Lindblad.
Varslen läggs i åtta län, varav Blekinge drabbas värst där 43 anställda varslas om uppsägning. I Västra Götaland varslas 13 personer, varav åtta tjänstemän och fem kollektivanställda. Regionledningen minskas med 30 procent.
Sjötrafikövervakningen minskar med 30 procent, rattfyllerikontrollerna med 90 procent och sjösäkerhetstillsynen upphör helt.Kustbevakningen har inte heller resurserna att vidmakthålla förmågan att bekämpa oljeutsläpp på upp till 10 000 ton till sjöss.
Gränskontrollverksamheten med utlänningskontroll och tullkontroll, fiskeriövervakningen och miljöövervakningen minskar med 30-40 procent.
Myndigheten kommer inte att kunna medverka i sjöräddningsinsatser i samma utsträckning som i dag.
”Sammantaget medför detta att Kustbevakningens närvaro till sjöss minskar och därmed försämras beredskapen för räddningstjänst och uthålligheten minskar. Samtidigt ökar insatstiderna. Detta medför ökad risk för att utsläpp når land med negativ påverkan på liv och miljö samt ökade kostnader för samhället. När den förebyggande övervakningen minskar ökar också förekomsten av överträdelser och risken för olyckor i sjötrafiken”, skriver Kustbevakningen i sitt pressmeddelande.
Försvarsminister Karin Enström (M) kommenterade i april frågan om Kustbevakningens resurser med att regeringen skulle återkomma i budgetpropositionen för 2015, skriver TT.
Vad gör ni om ni inte får med medel?
Ja, då får ju regeringen tala om för oss vilken sjöövervakning vi ska dra ned på, säger Anna Lindblad.
Källa: GP