Arbetspass på över 24 timmar. Det är vardag för många ambulanssjukvårdare i Skåne. Nu utreds ett fall där personal var tvungen att stanna för att vila under en tur med en patient i kritiskt tillstånd.
I början av oktober har personalen jobbat i ett dygn och väntar på att få gå hem och sova. Men istället beordras de av SOS till Kristianstad för att transportera en intensivvårdspatient till Lund. Personalen kontaktar Region Skånes tjänsteman i beredskap för att flytta turen. Men får nobben. Turen ska genomföras.
Ambulansen når Centralsjukhuset och patienten lastas. Nu har det förflutit ett par timmar till. På vägen mellan Kristianstad och Lund går det inte längre. Sjuksköterskan med förarbehörighet känner sig för trött och utgör en trafikfara. Han riskerar att somna bakom ratten. Bilen styr av vägen.
Där tar personalen en paus. Där bak får patienten vänta. En vecka senare, den 16 oktober, rapporteras händelsen in till Region Skånes prehospitala center. Sven Engqvist, vd på Falck ambulans, vill inte kommentera händelsen så länge den interna utredningen pågår.
Roger Rüden, chefläkare på Region Skånes prehospitala center, hänvisar också till sin undersökning.
- Ärendet är under utredning och handlar om ett arbetspass som blev ovanligt långt. Detaljerna får vi ta senare. Enligt uppgifter till tidningen finns en mängd omständigheter som orsakade situationen.
Specialturer är svåra att flytta i tid, eftersom vårdkedjan ska klaffa mellan sjukhusen. SOS beställde turen så sent att personalskiftet inte gick att flytta fram. Tjänstemannen på Region Skåne tog inte hänsyn till personalen önskemål.
Men i grunden, menar källan, berodde den uppkomna situationen på de långa arbetspassen inom ambulanssjukvården. På flera av Falcks ambulansstationer arbetar personalen hela dygn i sträck. Konkurrenten Sirius tog bort de långa arbetspassen i sina distrikt. Men när Sirius gick i konkurs förra året och Falck övertog deras stationer, så återinfördes dygnstjänstgöring på tre stationer.
Vårdförbundet har länge krävt ett stopp på detta. När tidningen tar upp det aktuella fallet med Vårdförbundets Huvudskyddsombud, Rickard Uppenberg, reagerar han starkt. Han säger att Falcks arbetsledning, utifrån de förutsättningar som rådde, borde stoppat turen.
– Här har patientsäkerheten kraftigt åsidosatts. Sjuksköterskorna var uppenbarligen så trötta att de inte kunde göra vad de skulle.