Köttkonsumtionen inte hållbar för miljön Svenskarna äter stora mängder kött. Nu föreslår Jordbruksverket en koldioxidskatt på kött för att minska konsumtionen.
Svenskarna äter näst mest nötkött i EU och en stor del av köttet importeras. Kan det bero på de höga priserna på svenskt kött? Inte får svenskarna säga vad de vill, tänka hur de vill, och nu ska myndigheter lägga sig i vad vi äter. Gjordes redan på Sossarnas tid på -70 talet, med parollen: ”6-8 brödskivor om dagen per person”. Riktigt svenskt kött är redan idag dyrt, men överkomligt ibland. Är det halalslaktat kött de vill att vi ska äta?
Att tänka miljövänligt är inte fel, men som mycket annat i landet idag, håller det på att gå överstyr med myndighetspålagor och beslut.
Enligt Jordbruksverkets rapport ökade den svenska totalkonsumtionen med 33 procent åren 1980-2010 till 85 kilo kött per person och år (räknat i slaktkroppsvikt). Populärast 2010 var griskött 37 kilo, nötkött 25,7 kilo och fjäderfäkött 18 kilo. Långt därefter kom vilt, får med mera.
Under 2011 fortsatte konsumtionen att öka. Preliminär statistik för 2012 visar att köttätandet minskade något, men Jordbruksverket anser ändå att den svenska konsumtionen är för hög sett ur ett miljöperspektiv.
I rapporten ”En hållbar köttkonsumtion” slår verket fast att västvärlden måste dra ner på köttätandet för att minska utsläppen av växthusgaser från livsmedelsproduktion. Just produktionen av nötkött står för en betydande del av livsmedelsproduktionens utsläpp av växthusgaser.
Rapporten tar upp möjligheten att införa en koldioxidskatt i konsumentledet baserad på hur mycket utsläpp som orsakas av kött.
Jordbruksverket betonar att lösningen för att minska köttkonsumtionen inte är enkel att nå. Men verket tror inte att en tydligare hållbarhetsmärkning av kött räcker för att på allvar minska köttkonsumtionen. Därför vill man initiera en diskussion utifrån förslaget om en koldioxidskatt som läggs på konsumenterna.