Personalen och speciellt de 34 boende, många av dem dementa, på äldreboendet Hagadal i skånska Osbyholm har frusit ordentligt den gångna veckan. I vissa utrymmen inomhus har temperaturen sjunkit till åtta grader. Personal larmade direkt när värmen försvann, och först dygnet efter fick de hjälp – i form av en väktare(!).
Tänk er om detta hade gällt ett flyktingboende eller på ett hem för ensamkommande. Ha detta i åtanke när ni läser artikeln och försök tänka er om det hade skett på samma sätt då som det gjorde för de äldre och dementa ”värdelösa” svenskarna. Fjärrvärmen slogs ut den 12 januari. Först den 18 januari startades hemmets gamla oljeeldade panna, sex dagar senare alltså. Fram till dess hölls temperaturen uppe i uthärdlig nivå med hjälp av kupévärmare samtidigt som de gamla sveptes in i filtar och placerades nära varandra.
– Många av dem kan inte röra på sig och blir jättekalla. Det är för dåligt att det ska ta så lång tid. Visst har vi i personalen frusit, men det är pensionärerna som har det värst, säger Carina Hansson, skyddsombud på boendet, till Skånska Dagbladet.
Efter att den oljeeldade pannan kommit i gång är det mycket varmare under lördagen.
– Den är inte tillbaka helt men det är mycket bättre. Det var framför allt i torsdags som det var katastrof, det är det inte i dag. Nu är det framför allt en toalett till ett av boenderummen som är väldigt kall eftersom något har gått sönder. Där blir det snabba toalettbesök, säger enhetschef Lena Jakobsson.
Den normala elförsörjningen, när kommer den tillbaka?
– Ja du, det är en bra fråga. Prognosen på det vet jag inte. Vi har möjlighet att köra med oljepannan nu ett tag. Tack och lov har man inte tagit bort den så vi kan köra den så länge oljetanken håller.
Enligt Christer Thuresson, fastighetschef i Hörby kommun, har Lantmännen som tillverkar fjärrvärme i en pelletseldad anläggning inte klarat av leveranserna på grund av kylan. Personalen klandrar däremot i första hand företaget Dalkia vilket Thuresson inte håller med om. Dalkia tog över Hörby kommuns fastighetsskötsel i en omdebatterad privatisering.
– De har tvärtom ställt upp på ett bra sätt. Jag antar att vi kommer att få en räkning på deras arbete längre fram, säger Thuresson.
Dalkia förnekar inte att de haft ansvar för det inträffade men enligt Thuresson är det alltså inte de som har felat.
– Då har de inte läst avtalet tillräckligt.
Personalen slog larm direkt när värmen försvann den 12 januari men det dröjde till söndagen den 13 innan hjälpen kom – och då kom en väktare som hjälp.
– Vi ville ha värmen tillbaka. Vissa dagar har det varit minus 15 utomhus. Det har varit så kallt på toaletterna att pensionärerna skyndat sig så fort de bara kunnat, säger Lena Johansson, personal på boendet.
I personalmatsalen och mangelrummet har det uppstått vattenläckor på grund av sönderfrysning. Tror ni att det hade tagit så här lång tid, och så mycket tjafsande på ett hem för ensamkommande eller asylsökare?