Förslaget, som inte fallit i god jord hos kritiker, går ut på att lagstifta om jämnare könsfördelning i näringslivet. ”Men kvotering är det inte tal om, säger jämställdhetsministern, möjligen «självkvotering»”. Kritiker som dissar förslaget kallar det för både luddigt och klåfingrigt. ”Ett märkligt förslag”, tycker Svenskt Näringsliv.
I dag finns en frivillig överenskommelse inom näringslivet för att jobba mot jämställdhet i bolagsstyrelser och ledningsgrupper. Eftersom många företag inte följer detta vill FP med lagstiftning se till att kompetenser säkras framför kön. Sabunis förslag måste ses som anmärkningsvärt då hon själv säger att hon är emot lagstiftad kvotering, där en utomstående kommer in och talar om för ett företag att de ska ha en kvinna i toppen.
– Jag försvarar äganderätten fullt ut, men jag kan inte acceptera att enskilda människor diskrimineras, säger Nyamko Sabuni (FP).
TT: Så du gillar inte kvotering, men du tror att de som gillar kvotering ändå kommer att gilla ditt förslag — trots att du säger att det inte handlar om kvotering?
– Ja, det utgår jag ifrån. Det innebär ju ändå att vi ser till att företagen på ett mer effektivt sätt och kontrollerat av lag jobbar på det sätt som de själva tycker att de ska jobba.
I förslaget som presenterades på DN Debatt föreslår Sabuni att den del av bolagskoden som handlar om att näringslivet ska eftersträva jämställdhet omvandlas till lag. Dessutom vill partiet precisera diskrimineringslagens bestämmelser om aktiva åtgärder och att bolag ska sätta delmål för andelen män och kvinnor i styrelsen.
Men Sabuni vill inte kalla det för kvotering, trots att företagen enligt lagen kommer att krävas på att sätta upp dessa delmål. Förslaget kommer från Folkpartiets ledning. Sabuni hoppas att få med sig resten av Alliansen.
– FP-förslaget är ett steg i rätt riktning, även om det är otydligt. Det är välkommet att Nyamko Sabuni äntligen inser att det behövs lagskärpningar, men frågan är vad det i praktiken betyder, tycker Gunvor G Ericson, MP:s jämställdhetspolitiska talesperson.
– Jag har tidigare sett Sabuni som en person som tydligt försvarat äganderätten, alltså företagarens rätt att styra och leda sitt företag. Nu ser vi plötsligt en politisk klåfingrighet där man vill in och ändra i detta, säger Carina Lindfelt, chef för Svenskt Näringslivs arbetsmarknadsavdelning.