
UPPDATERAD Lexbase, den databas med både dömda och friade personer som lanserades i måndags, har hackats, enligt uppgift till DN. Personuppgifter från svenska domstolar har laddats upp på en annan sida och är tillgängliga för vem som helst.
– Jag har ingen kommentar, inte ens till om det är ett intrång. Tekniker har suttit dygnet runt med överbelastningsattacker och allt möjligt. Dessutom vilar en enorm hotbild över all inblandade, säger Lexbases presskontakt Sandra Kastås.
Av uppgifterna som gjorts tillgängliga framgår bland annat personnummer, adress, medborgarskap och koordinater. Däremot har inte själva domarna laddats upp.
Enligt AB har all information laddats upp på en annan sida och är tillgängliga för vem som helst. Vilken sida nämner de inte.
Filen som DN tagit del av innehåller totalt över 8.000.000 tecken och över 100.000 poster – ett antal som Lexbase självt nämnt i sin marknadsföring. DN har gjort flera stickprov bland personnumren och alla förekommer i domar. Exakt hur den aktuella hackningen har gått till är ännu okänt.
Uppdatering: Efter endast ett dygn hoppade Lexbase talesperson, advokaten och delägaren Pontus Ljunggren, av Lexbase-projektet helt – detta efter att han har utsatts för mordhot.
Den omtalade filen, som lades upp på ett nyazeeländskt konto, kan tankas ner HÄR, (packad zip-fil).
Gustav Nipe och Peter Sunde Kolmisoppi, kandidater till Europaparlamentet för Piratpartiet, skriver i SvD att ”Lexbase tar oss tillbaka till 1800-talet. Fram tills 1855 användes så kallade skampålar för schavottering, alltså att en dömd person bands fast för att offentligt hängas ut och skämmas för sina handlingar. De dömda fick inte dölja sina ansikten eller kroppar. Lite som Lexbase vill göra digitalt.”
Alla länder som finns representerade i Lexbase kan ses nedan. Lexbase databas visar personer från de sista FEM ÅREN. Ha det i åtanke.
Relaterat:
Datainspektionen kan inte ingripa mot Lexbase.se
Datainspektionen vill ändra grundlagen pga sajten Lexbase.se som nu är JK-anmäld
Ny sajt lägger ut alla domar på nätet – fängelseimamens son hittades t.ex