I Oslo har zigenska barn en enormt hög ogiltlig frånvaro från skolan. I genomsnitt är de borta var tredje dag från skolan. Det visar den senaste förteckningen över frånvaro från den lokala skolmyndigheten för läsåret 2009/2010, rapporterar NRK.
Den främsta orsaken till den stora frånvaron är att zigenarna reser hela sommaren – även utanför skolornas sommarlov.
- De här barnen kommer att vara förlorare, och NAV (Norges FK/Sociala) kommer sannolikt att bli deras arbetsgivare på livstid, säger pedagogikkprofessor Stein Erik Ulvund vid universitetet i Oslo (UiO) till NRK.
Bland zigenarna handlar om cirka 70 elever som är registrerade som elever i grundskolan i Oslo. ”Utdanningsetaten” i Oslo är bekymrad över att så många är borta från skolan så ofta.
- Romska barn får enorma kunskapsluckor och det ger låg motivation för framtida skolgång, säger avdelningsdirektör Margaret Westgaard i Oslo utbildningsbyrå.
Skolstatsrådet Torger Ødegaard (H) i Oslo säger rent ut att föräldrarna har huvudansvaret för frånvaron.
- Vi använder i Oslo enorma resurser på romska barn. Vi har totalt 80.000 elever i Osloskolor. Ingen enskild grupp, använder vi mer resurser på än de cirka 70 eleverna. Det är mycket beklagligt att inte föräldrarna tar ansvar för att få barnen till skolan, säger Ødegaard (bilden).
Han tillägger att det är omöjligt att tala om denna fråga utan att placera huvudansvaret hos föräldrarna.
- Här är det helt enkelt föräldrar som måste skärpa sig av hänsyn till sina egna barn. Att skaffa sig utbildning och färdigheter som läsning, skrivning och matematik är helt avgörande för alla barn i Norge. Därför har vi inte gett upp att få upp närvaron i skolan bland dessa barn, säger skolstatsrådet
De norska zigenarna har i många år inte haft någon tradition av att gå till skolan och utbilda sig.
- Det är inte så noga med skolan, för de vuxna har heller inte gått i skolan, beskriver lärare och handledare på ”Romtiltaket”, Sima Millon.
Detta är anledningen för att hemundervisning i regi av föräldrar inte är en bra lösning, enligt professor Stein Erik Ulvund. Han påminner om att bland denna lilla minoritet i det norska samhället har folk varit analfabeter i generationer.