
Vilka är det som skapar vi-och-dom och ställer grupper mot varandra om jobben?
Reinfeldt: SD skapar vi och dom:
– Sverigedemokraterna är ett parti som för in hat i svensk politik. De vill få oss att dela upp människor som olika och acceptera ett ”vi- och dom-tänkande”, säger Reinfeldt och fortsätter:
– I Riksdagen möter vi ofta ett mer polerat uttryckt som deras företrädare har och sedan låter man i stället nätsoldater i närmiljön utföra det mer hårdföra arbetet.
150.000 utrikesfödda fått jobb:
Den förda politiken ger också resultat. Aldrig har så många utrikes födda gått till jobbet som just nu. Sedan 2006 har drygt 150 000 utrikes födda fått jobb.
I mars infördes nedtrappningen av ersättningen från a-kassan till 70 och 65 procent för dem som varit arbetslösa länge. 23-åriga Evelina Sjöberg är en av dem som numera får 65 procents ersättning. Det senaste längre vikariatet som Evelina Sjöberg i Örnsköldsvik hade tog slut 2003. Det var inom hemtjänsten. Därefter har hon studerat i en period samt hoppat in som timanställd inom kök och hemtjänst.
I mars sänktes hennes ersättning från a-kassan från 80 till 65 procent. Det betyder drygt 2000 kronor mindre varje månad efter skatt.
– Det blir naturligtvis mycket svårare och jag får tänka efter mer hela tiden. Hade jag inte haft en sambo hade det varit skitsvårt. Då hade jag inte kunnat göra någonting. Det är tillräckligt lite pengar att leva på när man är två stycken.
Evelina Sjöberg söker jobb som ekonomibiträde inom storhushåll. Drömmen är ett jobb på ett skolkök med arbetstider måndag till fredag. Hon hoppar in och jobbar timmar på ett kök på ett äldreboende och stämplar där emellan.
– Jag förstår att deras tanke med sänkningen är att man ska anstränga sig mer när man får så lite pengar. Men chanserna till jobb är ju som innan, jag har inte märkt av att det har blivit lättare att få jobb.
Just nu säger hon att det ändå känns ganska hyfsat. Hon tror att hon har chans att få ett vikariat på 50 procent på ett skolkök, vilket betyder att hon inte skulle behöva stämpla lika mycket. Evelina hade hört talas om sänkningen innan den infördes i mars, men inte tänkt så mycket på det mer än att det skulle bli mindre pengar.
– Men eftersom jag inte är så insatt känns det som jag får acceptera att det är så här nu. Jag har ju inte protesterat även om jag självklart skulle vilja ha 80 procent. Jag sökte lika många jobb då, man vill ju inte leva på att stämpla, och det är ju inte kul att gå hemma precis.
FAS3:
Två procent av de som är i den omdiskuterade sysselsättningsåtgärden fas 3 fick jobb i juli. Det visar nya siffror från Arbetsförmedlingen. Hälften av de som lämnar sysselsättningsfasen, tidigare fas 3, gör det för att de fått jobb. I juli 2013 handlade det om 807 personer. Men det stora flertalet sitter fast i åtgärden och just nu är det rekordmånga: 33 700 personer.
Och enligt prognoserna kommer antalet fortsätta stiga, 2016 beräknas de vara över 40 000. Åtgärden är omdiskuterad, Socialdemokraterna vill avskaffa den helt.
– Fas tre är ett fiasko som inte leder till jobb. Arbetslösheten stiger, men fas tre ökar snabbare, det är en återvändsgränd, säger Ylva Johansson (S) vice ordförande i arbetsmarknadsutskottet.
För två år sedan krävde en riksdagsmajoritet att anvisningarna till fas 3 skulle stoppas. Sedan dess har åtgärden bytt namn, den heter numera sysselsättningsfasen och deltagaren har numera rätt till starta eget bidrag och viss utbildning. Sedan februari finns också ett förstärkt bidrag för den arbetsgivare som anställer någon ur sysselsättningsfasen, staten står för 85 procent av lönen, samt ett handledarstöd om 150 kronor om dagen i ett års tid. Hittills har 4 850 personer fått jobb den vägen, och det anser ansvarig minister är för lite.
– Det är ytterst få företagare som vill ge långtidsarbetslösa den chansen, och jag tycker att de bör bli fler, säger arbetsmarknadsminister Hillevi Engström.
Angående att anvisningarna till sysselsättningsfasen fortsätter i ökad omfattning trots riksdagsbeslutet anser hon att de förändringar som gjorts i åtgärden är fullt tillräckliga.
– Vi har återrapporterat detta till riksdagen, numera har man rätt till utbildning och starta eget bidrag. Regeringen anser att vi har ändrat åtgärden i enlighet med riksdagens beslut, säger Engström.
Henrik Hill är en av de som varit i fas 3 och nu fått jobb. Han jobbar som inkastare på en krog och arbetsgivaren får en stor andel av hans lön betald i form att ett nystartsbidrag. Han anser att företagarna bör utnyttja detta mer.
– Det är en ynnest att anställa en fastreare. Mitt intryck är att det är människor som ofta råkat hamna i långtidsarbetslöshet, efter en depression eller liknande, det är inget fel på oss, säger han.
När restaurangen inte får bidrag för dig längre, har du kvar jobbet då?
– Självklart, för jag gör ett jäkligt bra jobb, säger han och skrattar.
/PKcensuren