1. Enligt Schengen ska asylsökande öka asyl i första EU land. 2. Enligt Dublinförordningen ska asylsökande skickas tillbaks till första EU land. 3. Enligt Cecilia Wikström finns det inga lagliga vägar in i EU utanför EU området.
4. Ändå lyckas syrier ta sig igenom EU land efter EU land med buss bryta mot Schengen/Dublinförordningen i varje EU land de passerar?
Syrier åker buss genom hela EU till Sverige från Italien:
En av de nyanlända är Ahmed som kom med sin familj, fru och fyra barn, i helgen. Han är fortfarande omtumlad efter den långa resan med båt från Damaskus till Italien och därifrån med buss till Malmö.
– Vi har sett ett markant uppsving, säger Lena Menar, handläggare på Migrationsverkets mottagningsenhet i Gävle.
Sverige är fortfarande det land i EU som tar emot flest flyktingar från Syrien, men en bra nyhet, säger Robert Visser på EU:s asylmyndighet, är att fler EU-länder nu börjat ta emot flyktingar därifrån. Experter från EU-länderna möts nu regelbundet för att diskutera situationen i Syrien och praxis har blivit mera likartad. Idag ger samtliga EU-länder någon form av skydd, de flesta syrier får tillfälliga uppehållstillstånd.
Men nu, när kriget i Syrien trappas upp, diskuterar EU-länderna nästa steg, att börja ge permanenta uppehållstillstånd. Något som också det svenska Migrationsverket tittar på just nu. Men Robert Visser på EU:s asylmyndighet hoppas att EU-länderna ska agera tillsammans, inte var och en för sig.
Schengen: detta gäller för inresa i EU:
Villkoren för att beviljas inresetillstånd är dock tydliga.
– Det brukar vara så att man i sin ansökan ska bifoga dokumentation som styrker vad man har för ärende i landet man besöker. Att helt enkelt styrka syftet med sitt besök och visa upp korrekta identitetshandlingar, förklarar hon.
Det är ett tillvägagångssätt som ligger helt i linje med hur man enligt Niklas Herrström arbetat på Luger:
– Vi har skickat en inbjudan som i sin tur bifogats ansökan om inresetillstånd där det framgår att vi tar hand om artisten. Att vi står för boende och resor. Vi har aldrig haft liknande problem tidigare.
Så sent som i maj genomförde Omar Souleyman en spelning i Fribourg, Schweiz. Detta trots att samma bedömningar för inresetillstånd, enligt Maria Westman Clément, ska gälla inom hela Schengenområdet.
– Sedan är det klart att det blir enskilda bedömningar av olika tjänstemän på olika platser. Man har även möjlighet att överklaga inom tre veckor om ny information framkommer.
Dublinförordningen ger Sverige rätt skicka asylsökande till andra länder:
– Det finns så mycket som människor inte vet. Som att Dublinförordningen ger svenska myndigheter rätt att skicka asylsökande till länder som Italien och Malta där förhållandena är förskräckliga.
Försökte smuggla in 51 syrier:
Fem män greps på onsdagskvällen sedan de försökt smuggla in inte mindre än 51 syrier, via Lernacken. Så omfattande människosmuggling är mycket ovanlig, uppger polisen.
– Jag har inte varit med om det förut, säger inre befäl vid polisen i Malmö Anders Kristersson.
Klockan 17.15 stoppades en buss med 45 passagerare på Lernacken. Resenärerna var syrier, smugglade via Italien. Fyra medelålders män greps på platsen, misstänkta för organiserad människosmuggling. Enligt polisen är handlar det om stora pengar och de fyra misstänkta kommer sannolikt att anhållas under natten. De 45 passagerarna fördes till hotell för övernattning. De är inte misstänkta för något brott.
Klockan 21.15 stoppades en bussförare från Göteborg med sex syrier i en minibuss. Även denna gång på Lernacken. Bussen var hyrd på firma och polisen ska nu kontrollera bilens GPS och mätarställning för att se var de syriska passagerarna hämtats upp. Vi har kontrollerat med hyrfirman.. Bilen är hyrd med villkor att få köra till Italien, säger Anders Kristersson. Mannen greps misstänkt för människosmuggling och passagerarna fördes till hotell.
Cecilia Malmström: Öppna lagliga vägar in i EU för krigsdrabbade:
Även i dag tvingas människor söka skydd. Människor flyr från Syrien i en utsträckning av sällan skådat slag. Men den hemska sanningen är att bara en liten bråkdel lyckas ta sig till något av EU:s 28 medlemsländer. De allra flesta blir kvar i flyktingläger i Turkiet, Libanon och Jordanien och de få som lyckas ta sig till EU är utlämnade till och beroende av människosmugglare. Det finns inga lagliga och säkra vägar till EU för en människa på flykt.
Med det nya gemensamma europeiska asylsystemet som antogs i början av sommaren får de flyktingar som lyckas ta sig till EU bättre skydd, tydligare rättigheter och en ökad rättssäkerhet.
Men för att kunna söka asyl krävs att man tar sig till Europa för att på plats lämna in sin asylansökan. De flesta betalar dyra pengar till människosmugglare för att i gummibåtar ge sig ut på den riskfyllda färden på Medelhavets vatten, där minst 18 000 människor har drunknat de senaste 13 åren. Bara 2011 beräknas minst 1500 människor ha dött, enligt FN. Medelhavet har blivit ett dödens hav.
Det är dags att ta nästa steg i asylpolitiken och skapa lagliga och säkra vägar för flyktingar att ta sig till EU. Det kan ske genom att utfärda humanitära visum på de EU-ambassader som just nu etableras runt om i världen. Ett annat sätt är att öka vidarebosättningen, så att männi-skor i flyktingläger kan omplaceras till ett EU-land.
I dag är det en nationell angelägenhet att utfärda visum. Det vill till en fördragsändring för att ge EU denna kompetens. Oaktat vad man tycker om att ge EU:s utrikestjänst detta uppdrag, är det klart att resultatet skulle spara både lidande och liv. I stället för att för att tvingas betala stora belopp till människosmugglare skulle flyktingarna kunna skapa sig ett bättre liv för sig själva och sina familjer när de väl kommit hit. Dessutom är det ställt bortom allt tvivel att de allra mest skyddsbehövande aldrig når Europa. De saknar de ekonomiska medel och den styrka som krävs för att klara resan hit.
FN har gång på gång slagit larm om att flyktingsituationen i Syrien är den värsta vi haft i världen sedan folkmordet i Rwanda 1994. 6 000 syrier flyr dagligen landet, över 100 000 människor har dödats sedan kriget startade i mars 2011 och minst 6,8 miljoner behöver akut hjälp från världssamfundet.
Det är orimligt att EU:s institutioner enats om att flyktingar som söker asyl i EU ska få ett gott och rättssäkert mottagande här, samtidigt som medlemsländerna håller fast vid att i princip alla lagliga vägar hit ska vara stängda. I en tid när allt starkare främlingsfientliga vindar sveper över Europa, och där personligt mod förefaller vara en bristvara är det viktigare än någonsin att våga stå upp för sitt medmänskliga ansvar, i Raoul Wallenbergs anda. På så sätt kan vi hedra hans minne.
Cecilia Wikström: Dags att skapa lagliga vägar in i EU:
Alla EU:s medlemsländer har genom Genèvekonventionen åtagit sig att erbjuda skydd för de människor som flyr undan krig och förföljelse. Våra regler och mottagandet av de skyddssökande är just nu föremål för diskussioner, eftersom vi nyss beslutat om ett gemensamt asylsystem för EU. Det som förbises är det enkla faktum att för att över huvud taget kunna ansöka om internationellt skydd krävs det att personen har lyckats ta sig till ett medlemsland och endast där och då, genom sin fysiska närvaro, lämna in en asylansökan.
Tusentals dör på vägen
För den som flyr finns ingen laglig väg till EU. Många människor tvingas under sin flykt utstå traumatiska och livshotande situationer, eftersom deras öde är helt i händerna på människosmugglare. De senaste 13 åren har bortåt 18 000 människor omkommit under sin färd mot Europa. Många av dem har drunknat i Medelhavets vatten. 2011 drunknade 2000 människor, alltså fem procent av dem som försökte nå Europa dog.
De människor som trots allt når fram är inte alltid de som har det största skyddsbehovet. De allra mest utsatta är ofta de som saknar ekonomiska medel och den fysiska styrka som krävs att utstå den oerhört svåra resan till EU. Eftersom vi har åtagit oss att erbjuda skydd till dem som behöver det, så borde vi rimligen skapa förutsättningar för de mest utsatta att ta del av detta skydd. Med andra ord, det är hög tid att skapa lagliga vägar för flyktingar att ta sig till EU för att här ta del av det skydd vi har förbundit oss att tillhandahålla. Till exempel genom att utfärda humanitära visum på EU-ambassader runt om i världen och genom ökad vidarebosättning av människor från flyktingläger.
Nytt asylsystem historisk
Vi har nyligen skrivit historia då vi antog det gemensamma europeiska asylsystemet efter 14 års diskussioner och arbete. Detta nya system ger bättre garantier och tydligare och humanare regler får både asylsökande och för EU:s medlemsländer. Systemet fyller dock inte sitt syfte om det inte görs tillgängligt för de människor som behöver det allra mest. Ett akut och aktuellt exempel är alla de människor som flyr från Syrien. De flesta befinner sig i grannländerna Libanon, Turkiet och Jordanien som saknar uppbyggda asylsystem.
Där fastnar flyktingarna i flyktingläger utan vare sig möjlighet att starta ett nytt eller möjlighet att återvända hem till Syrien. För att ta sig till Europa måste de ha mycket pengar för att betala smugglare, för det är först när de är på plats i ett EU-land som de kan ansöka om asyl.
Jag träffade nyligen en av dessa flyktingar, en läkare från Syrien som betalat 10 000 euro för att ta sig till Malmö där han har släktingar. Kvar i flyktinglägret finns hans åldriga föräldrar, familj och barn. Pengarna räckte bara till en person. Det finns möjligheter för medlemsländer att utfärda så kallade humanitära visum till människor för att kunna lagligt ta sig till det landet med humanitära skäl. Intresset hos medlemsländerna att utfärda sådana visum är dock svalt eller obefintligt, trots att vi alla ser vad som sker i Syrien och att det inte råder någon tvekan om den humanitära katastrofen och människors behov av skydd.
Vår skyldighet
Wallenbergs minne hedras och hans handlingar hyllas – men på vilket sätt agerar vi i hans anda för att förvalta han minne och arv? Vi är skyldiga att skapa lagliga och säkra vägar till EU för de människor som är i behov av skydd. Allt annat kommer vi att en dag få stå till svars för.
Syrier vill söka asyl i Sverige:
Syriska flyktingar kan inte ta sig till Sverige på laglig väg. Men migrationsminister Tobias Billström (M) tror inte på att ge nödvisum till syriska flyktingar. I stället vill han se att EU tar emot en större del av de flyktingar som UNHCR har plockat ut.
Billström vill att EU tar emot fler syrier. Flyktingar från krigets Syrien som vill söka asyl i Sverige måste betala höga summor till människosmugglare eller, som DN skrev i går, skaffa ett arbetstillstånd.
Vad säger du till desperata syrier i Sverige som vill hjälpa sina släktingar att fly hit på laglig väg undan det eskalerande våldet i krigets Syrien?
Syriska flyktingar kan inte ta sig till Sverige på laglig väg. Men migrationsminister Tobias Billström (M) tror inte på att ge nödvisum till syriska flyktingar. I stället vill han se att EU tar emot en större del av de flyktingar som UNHCR har plockat ut.
– Det är tragiskt att människor tvingas lämna sina hemländer. Det finns inga enkla lösningar på detta komplexa problem. Vi är en stor bidragsgivare till UNHCR och därutöver tar vi emot kvotflyktingar. Det är ett sätt att möta problemet att det finns människor med skyddsbehov som inte har möjlighet att resa in de vanliga vägarna.
Bland annat Röda korset har kritiserat hela asylsystemet för att det i princip är omöjligt för en flykting att utnyttja sin asylrätt utan att göra en illegal resa.
Tycker du att det här är ett rimligt system?
– Nä, men det finns inga enkla lösningar på detta komplexa problem.
Kan du tänka dig att man inför någon form av humanitära nödvisum för de 1,9 miljoner människor som nu har flytt Syrien?
– Det är svårt att spekulera om. Först måste alla länder göra samma bedömning av vem som behöver skydd. I dag är det alldeles för stora skillnader mellan medlemsländerna vad gäller hur många som söker asyl och som får skydd.
– Annars får du en tydlig risk för att det blir viktigare var du lämnar in ansökan än själva asylskälet.
Hur vill du hjälpa dem som flyr Syrien?
– Att erbjuda vidarebosättning för kvotflyktingar som plockas ut av UNHCR är ett sätt att bidra till säkra resor.
Syrier vill söka asyl i Sverige
Syriska flyktingar kan inte ta sig till Sverige på laglig väg. Men migrationsminister Tobias Billström (M) tror inte på att ge nödvisum till syriska flyktingar. I stället vill han se att EU tar emot en större del av de flyktingar som UNHCR har plockat ut.
Billström vill att EU tar emot fler syrier
Flyktingar från krigets Syrien som vill söka asyl i Sverige måste betala höga summor till människosmugglare eller, som DN skrev i går, skaffa ett arbetstillstånd.
Vad säger du till desperata syrier i Sverige som vill hjälpa sina släktingar att fly hit på laglig väg undan det eskalerande våldet i krigets Syrien?
– Det är tragiskt att människor tvingas lämna sina hemländer. Det finns inga enkla lösningar på detta komplexa problem. Vi är en stor bidragsgivare till UNHCR och därutöver tar vi emot kvotflyktingar. Det är ett sätt att möta problemet att det finns människor med skyddsbehov som inte har möjlighet att resa in de vanliga vägarna.
Bland annat Röda korset har kritiserat hela asylsystemet för att det i princip är omöjligt för en flykting att utnyttja sin asylrätt utan att göra en illegal resa.
Tycker du att det här är ett rimligt system?
– Nä, men det finns inga enkla lösningar på detta komplexa problem.
Kan du tänka dig att man inför någon form av humanitära nödvisum för de 1,9 miljoner människor som nu har flytt Syrien?
– Det är svårt att spekulera om. Först måste alla länder göra samma bedömning av vem som behöver skydd. I dag är det alldeles för stora skillnader mellan medlemsländerna vad gäller hur många som söker asyl och som får skydd.
– Annars får du en tydlig risk för att det blir viktigare var du lämnar in ansökan än själva asylskälet.
Hur vill du hjälpa dem som flyr Syrien?
– Att erbjuda vidarebosättning för kvotflyktingar som plockas ut av UNHCR är ett sätt att bidra till säkra resor.
Dublinförordningen första land är asyl land:
En annan viktig del i EU:s asylpolitik är vilket EU-land som ansvarar för att ta emot en asylansökan. Reglerna om detta finns i Dublinförordningen. Det är det första landet där asylansökan lämnas in som ansvarar för asylprocessen. Personer ska alltså inte kunna söka asyl i flera länder. Om en asylsökande har familj som redan har fått asyl i ett annat EU-land ska det landet även behandla denna asylansökan. Alla personer över 14 år som söker asyl i ett EU-land ska lämna ett fingeravtryck. Det är för att förhindra att de söker asyl i flera länder.
Dublinförordningen:söka asyl efter avslag 18 månader:
Dublinförordningen säger att ett land inte kan vänta hur länge som helst med att överföra en asylsökande till det första asyllandet. Den som lyckas hålla sig gömd i arton månader i det nya landet – i Ahmeds fall Sverige – kan lämna in en ny asylansökan. Då kan ärendet prövas på nytt. Ahmed gick under jorden. Han fick kontakt med asylrättsaktivister i Malmö och bodde hemma hos dem. De bjöd honom på mat, gav honom kläder och såg till att han fick gå i skolan, trots att han saknade personnummer. Ahmed lärde sig svenska. Ahmed fick ångest av att leva gömd, av att inte riktigt få finnas. Han var nära att ge upp. Till slut kom dagen då han kunde komma upp till ytan igen. Han sökte asyl på nytt.
Dublinförordningen ger Sverige rätt skicka asylsökande till andra länder:
– Det finns så mycket som människor inte vet. Som att Dublinförordningen ger svenska myndigheter rätt att skicka asylsökande till länder som Italien och Malta där förhållandena är förskräckliga.
PKcensuren