Grova stavfel, felanvända subjekt och mängder av särskrivningar. Det är lite av elevernas studieresultat från den första terminen på svensklärarutbildningen. Sydnytt har begärt ut samtliga tentor och tentaresultat från den klass som påbörjade utbildningen hösten 2011.
En del av eleverna utmärker sig genom välskrivna tentor som innehåller avancerade resonemang om språk och inlärning. Men granskningen visar också att många studenter har svårt med det språk de så småningom ska undervisa i.
Här är några exempel på fel vi hittade:
Fel ord
”Jag själv när jag hör ett främmat språk blir genast intresserad av att någorlunda förstå det.”
”Kände sig väldigt utebliven av resten av eleverna…”
De och dem
”… för eleven måste förklara hur dem tänker när dem t.ex jämför sitt modersmål med svenskan.”
”Många ungdomar hamnar fel idag och känner sig vilse när dem ej förstår skolan.”
Särskrivningar
”I vilket undervisnings syfte är detta stoftet relevant.”
”… från en skola belägen centralt i en medel stor stad i nord västraSkåne.”
Felstavningar
”hur barn som växer upp i missär”
”Det kan man alltid disskutera”
”… det är bara några termer som kan påvärka”
Nivån bland de blivande svensklärarna är ojämn – och för den som har svårt med stavning och annat finns det hjälp att få. Precis som alla högre lärosäten är Malmö Högskola beroende av att eleverna tar examen – ju fler godkända elever desto mer pengar får högskolan från staten. Att så många som hälften eleverna hoppar av svenskstudierna är ett ekonomiskt avbräck.
Man skulle kunna tro att avhoppen leder till frestelsen att godkänna tentor som inte alls borde bli godkända. Men så tycks inte vara fallet – tvärtom, lärarna överlag är strikta i sina bedömningar. På en delkurs, Ungdomars textvärldar, blev alla elever utom tre underkända.