Svenska hushållen, som givetvis inbegriper de ”svenska” hushållen, lånar allt mer pengar och ökningen sker i raskare takt. Detta visar färsk statistik från Statistiska centralbyrån (SCB). Nästan 90 procent, eller 110 miljarder av de 127, av ökningen kommer från bostadslån.
Robert Boije, chefsekonom på Finansinspektionen, är oroad.
– Risken är att om man drabbas av en lågkonjunktur med fallande bostadspriser så får vissa hushåll skulder som ligger högre än huspriserna. Det kan innebära att hushållen drar ner på sin konsumtion, vilket kan påverka makroekonomin negativt och få följdeffekter inne i det finansiella systemet. Bland annat kan bankerna få kreditförluster, säger han.
Totalt har de svenska hushållen ökat sin belåning med 127 miljarder i juli i år jämfört med samma månad förra året. Regeringen har tidigare lagt fram ett förslag att Finansinspektionen ska få ett större ansvar för att motverka en allt för hög skuldsättning hos hushållen. Men de nya uppgifterna påverkar inte hur Finansinspektionen kommer agera säger Robert Boije.
– Vi har sedan tidigare haft ett uppdrag att arbeta med finansiell stabilitet. Det här innebär att det uppdraget förtydligas. Vi tycker att det är bra att fler myndigheter får mandat, men vi har sedan flera år tillbaka, sedan finanskrisen börjat, fördjupat analysen i bland annat våra bolåneundersökningar, säger han.