Sedan kommunerna för sju år sen fick ansvaret för ensamkommandes boende har antalet asylsökande dito ökat enormt. Antagandet innan reformen var att det årligen skulle komma ca 400, men antalet har flerdubblats. Under 2012 kom cirka 3 600 och år 2013 förväntas cirka 4000 ensamkommande.
Den kraftiga tillströmningen av ensamkommande har lett till en ständig brist på platser i anvisningskommunerna. Därmed har det också blivit allt svårare att lotsa ”barnen” vidare från ankomstkommunerna. Trots att majoriteten av kommunerna tar emot asylsökande ensamkommande behöver antalet platser fördubblas. Omsättningshastigheten på en asylplats har nu närmat sig tre anvisningar per år.
Fler och fler kommuner signalerar därför problem med att hantera det ökade antalet ensamkommande med uppehållstillstånds om den höga bifallsfrekvensen, kortare handläggningstider och det stora antalet asylsökande ensamkommande som söker sig till Sverige sammantaget medför. Kommunernas mottagande av ensamkommande bygger på frivilliga överenskommelser mellan Migrationsverket och de enskilda kommunerna. Sådana avtal har i mars 2013 träffats av 232 kommuner. Inkluderat ensamkommande i ebo har sammanlagt 245 kommuner mottagande av ensamkommande.
Ett ensamkommande som väljer att bosätta sig hos en släkting eller nära anhörig (ebo) har rätt att göra det och den kommun som ”barnet” bosätter sig i är skyldig att fullgöra sina uppgifter enligt socialtjänstlagen och andra lagar.
Mottagandet är ett långsiktigt åtagande där ungdomarnas etablering bör stå i centrum.
Ungefär 4 av 5 asylsökande ensamkommande beviljas uppehållstillstånd i Sverige. Det innebär att en kommun som har en överenskommelse med Migrationsverket om att ta emot ensamkommande i praktiken tar ett långsiktigt ansvar för deras etablering i landet.
Det handlar således om väsentligt mer än att ordna boende under asylprocessen. Att rusta ungdomarna för svenskt utbildningsväsende och svensk arbetsmarknad bör stå i centrum.
SKL: Ensamkommande barn bosätter sig hos en släkting eller nära anhörig
PKcensuren