Varje år skänker Sverige 38 miljarder i bistånd. Men det finns ingen oberoende som granskar hur pengarna används.En överväldigande majoritet i riksdagen försökte i november förra året stoppa regeringens planer på att lägga ned myndigheten Sadev som granskade det svenska biståndet på 38 miljarder kronor. Men biståndsminister Gunilla Carlsson (M) körde över riksdagsmajoriteten och drev igenom nedläggningen.
Anledningen var att regeringen i sin budget avsatt pengar för avvecklingen eftersom man var missnöjd med kvaliteten på arbetet. Istället ville regeringen bygga upp en helt ny verksamhet där en expertgrupp skulle stå för granskningen. Utskottet skrev därför att det var viktigt att det inte uppstår något glapp i utvärderingsverksamheten under övergången. Alla riksdagspartier förutom Sverigedemokraterna föreslog därför att budgeten skulle ändras så att anslaget för att avveckla Sadev skulle tas bort och ersättas med ett nytt anslag som skulle användas för utvärdering av internationellt utvecklingssamarbete-
– Vi blev förvånade över att regeringen bara några dagar efter att vi tog beslutet ändå valde att lägga ner myndigheten , säger Kenneth G Forslund som är biståndspolitisk talesperson för socialdemokraterna.
– Jag tycker att det är allvarligt att det nu inte kommer att kunna utföras en oberoende granskning på minst 1,5 år av biståndsverksamheten, säger Kenneth G Forslund(S).
Men biståndsminister Gunilla Carlsson (M) tycker att regeringen gjorde rätt som genomförde stängningen av Sadev trots ett brett motstånd i riksdagen.
– Ska man köra ett år till för 25 miljoner kronor med ett antal medarbetare som vet att det spelar väl ingen roll vad vi gör för vi ska ändå läggas ned. Det tycker jag är oansvarigt, säger Gunilla Carlsson till SVT.