Den statliga veterinär- och livsmedelsmyndigheten i Litauen ber EU-kommissionen om miljonstöd för att skydda landet mot afrikansk svinpest.
Myndigheten har officiellt begärt 3,5 miljoner euro för att genomföra skyddsåtgärder mot smittan. Anledningen är att afrikansk svinpest den senaste tiden närmat sig gränsen till EU.
Det senaste utbrottet i Vitryssland ligger endast 30 kilometer från den litauiska gränsen. Bryssel är väldigt oroad över situationen. Även om bara ett utbrott sker i Litauen eller Lettland, kommer grisexporten från alla EU-länder att stoppas, sa Ionas Milius, chefen för myndigheten, till Pigprogress
Afrikansk svinpest: En virussjukdom som drabbar både tama och vilda grisar.
Sjukdomen förekommer i de flesta afrikanska länder söder om Sahara. Den har aldrig påträffats i Sverige, men i Belgien(1985), Holland(1986) och Portugal(1999) har utbrott förekommit. Smittan finns sedan fler år kvar på Sardinien.
Sedan 2007 har över 300 utbrott konstaterats i Kaukasien och Ryssland, flera när gränsen till EU och Norden.
Källa: SVA
Veterinära myndigheter i Vitryssland rapporterar att landet drabbats av ett mindre utbrott av afrikansk svinpest, skriver Pig Progress.
Utbrottet, som den 21 juni anmäldes till World Organisation for Animal Health (OIE), berörde den lilla byn Chapun, nära gränsen till Polen och Litauen. I en grupp på 16 grisar har en av dem bekräftats ha dött i sjukdomen. De andra 15 har avlivats.
Smittkällan är troligen förorenat foder.
Enligt Pig Progress har det länge florerat rykten om afrikansk svinpest i Vitryssland. Detta är dock första gången som ett fall bekräftats av landets myndigheter.
Ryssland förbjuder nu tillfälligt import av levande grisar, grissperma, griskött och grisköttsprodukter samt foder från Vitryssland. Ukraina förbjuder också import av grisar, kött samt foder.
Få sjukdomar hos djur är så fruktade världen över som den afrikanska svinpesten. Det är en mycket smittsam virussjukdom som uteslutande drabbar svin. Sjukdomen var fram till 2007 i huvudsak begränsad till Afrika söder om Sahara. Därutöver förekom sjukdomen enzootiskt i Spanien och Portugal från 1960 fram till 1995 samt i flera länder i Sydamerika och Karibien under 70- och 80-talen. Sjukdomen förekommer fortfarande på Sardinien. Utbrott har även förekommit i norra Europa (Belgien och Holland) under 1980-talet.
År 2007 kom de första rapporterna om utbrott i Georgien och smittan har sedan spridits i Kaukasus med utbrott även i Armenien, Azerbajdzjan och Ryssland. I Ryssland har sjukdomen spridits okontrollerat och över 300 utbrott har rapporterats sedan 2007 varav flera nära gränsen mot EU och Norden (St Petersburg, Murmansk, Karelen). I början av augusti 2012 konstaterades även spridning till Ukraina, som då rapporterade sitt första fall av sjukdomen.
Red anm: Afrikansk svinpest, smittar inte människor. (Inte än.) Vi här på Exponerat.info tycker det räcker med alla sjukdomar som kommer söderifrån och som drabbar oss människor. ”Vi svenskar får sluta resa till dessa länder söderut.”