Läs noga vad man sa i riksdagen 17 respektive 22 maj 2013 om papperslösa utan tillstånd och asylsökande måste stärka sin identitet! 3 olika förutsättningar för 3 olika grupper! Och läs sista meningen längst ner förklarar allt mellan svenskar – asylsökande – papperslösa.
29 juni 2013
Vi befinner oss mitt i semestertider och många är på väg utomlands. För den som behöver ett nytt pass, kan det bli problem att hinna få ett nytt innan det är dags för avfärd. På flera håll i landet är köerna till passexpeditionerna långa. Endast sex veckor gammal ska Adriana Nilsson få sitt första pass. I september ska hon åka till Turkiet och det gäller att vara ute i god tid när det är dags att skaffa pass.
Hur kommer det sig att ni är ute i så god tid?
– Vi har lärt oss av våra misstag. Med äldsta sonen var vi inte ute i lika god tid, berättar Adrianas mamma Frida Nilsson, som just besökt passexpeditionen i Stockholm City.
För tillfället är passköerna långa på flera håll i landet. Erica Engman jobbar på passexpeditionen i Stockholm City:
– När det är som allra mest kunder är det kaos nästan. Otroligt varmt, otroligt stressat. Folk är upprörda. Flera hundra på kö. I måndags fick vi stänga kön innan stängning, i hela Stockholms län.
Långa köer hos passpolisen har varit ett problem i flera år, sedan passens giltighetstid förkortades från tio till fem år.
Varför kan ni inte göra något åt det här?
– Det tror vi att vi kan på lång sikt. På kort sikt fyller vi på med personal, men det vi jobbar med på lång sikt är ju ett tidsbokningssystem – som vi jobbar med nu – men som vi ska jobba ännu mer med, för att i början av 2014 enbart köra tidsbokning, berättar Annelie Granstedt, chef för tillståndsenheten vid Polismyndigheten i Stockholm.
Hälso- och sjukvård till personer som vistas i Sverige utan tillstånd 22 maj 2013
21 februari 2013
2013: Hänsynslös jakt på papperslösa:
Jag kan svära mig fri och ärligt säga att vi i Vänsterpartiet protesterat vid varje steg, men det ändrar inget. För det skär i hjärtat att tänka på att någon av de andra t-banepassagerarna kanske bara har ett t-stopp kvar i detta land som de flytt till för att undvika krig, tortyr och utsatthet.
Vad händer med en stad där vi får poliskontroller i skolor och tunnelbanor? Vad händer med de andra eleverna på en skola där deras klasskamrater inte vågar gå ut på rasten för att de kanske aldrig kommer tillbaka in? Hur får man en god pedagogisk miljö i det klassrummet?
22 februari 2013
Jagar de plankare eller papperslösa? Nu ökar kritiken mot polisens inre utlänningskontroller i tunnelbanan. ” Polisen ska öka tryggheten i tunnelbanan, inte göra människor otrygga”, säger Ewa Larsson (MP), fullmäktigeledamot.
Mitt i T-centralens vimmel smiter en tjej och en kille med utländskt utseende genom samma spärr. Polisman Fredrik Age tar plankarna åt sidan och kräver legitimation av kvinnan som saknar färdbevis. Hon visar upp en rumänsk identitetshandling och först sedan personnumret kontrollerats släpps de och uppmanas köpa biljett.
– Det är ingen större mening att skriva ut böter, hon saknar både adress och troligen pengar. Killen släppte jag eftersom han hade biljett, säger Fredrik Age.
1 mars 2013
Ibland kräver omständigheterna att man i medmänsklighetens namn lägger stelbena regler åt sidan. Att deportera tiotusentals människor som har etablerat sig med jobb och familj i Sverige är fel väg. De papperslösa bör i stället få amnesti, skriver Per Ankersjö och Stina Bengtsson (C).
Sverige har en unik position i världen som en nation som skyddat människor eller upplåtit sitt samhälle som tillflyktsort för människor som varit i nöd. Raoul Wallenberg, Folke Bernadotte och Harald Edelstam är namn som för alltid kommer att klinga positivt runt om i världen. Få personer tycker att det var fel av dessa frihetshjältar att sätta regler och konventioner åt sidan för att i konkret handling stå upp för människovärdet. Behovet av Sverige som framgångsland på detta område är knappast mindre i dag.
I vårt land lever tiotusentals människor i permanent rädsla för att deras liv, när som helst, ska stanna upp och att hela deras tillvaro ska raseras. Utan något grundläggande skydd eller någon långsiktig trygghet sliter Sveriges papperslösa för att få livet att gå ihop med jobb, bostad och familj. Blir de lurade av en arbetsgivare har de ingen möjlighet att kräva sin rätt. Blir de misshandlade eller rånade vågar de inte gå till polisen.
Dessa människor, precis som alla vi andra, har mänskliga fri- och rättigheter som måste tillgodoses. Därför tycker vi att det är hög tid att återuppta diskussionen om amnesti där permanent uppehållstillstånd skulle kunna beviljas till hela eller delar av Sveriges papperslösa befolkning.
20 maj 2013
Regeringen föreslår en lag som systematiskt kommer att diskriminera vårdbehövande papperslösa människor. Resultatet riskerar bli en sjukvård präglad av godtycke och rättsosäkerhet. Det skriver representanter för fem centrala vårdorganisationer.
På onsdag debatteras frågan om vård till papperslösa i riksdagens kammare. Allt tyder på att regeringens förslag om en systematisk diskriminering av vissa människor i svensk sjukvård kommer att gå igenom. Moderaterna har hårdhänt kört över sina allianskamrater och förslaget har blivit en kompromiss med Miljöpartiet, som förvisso är ett steg framåt, men ändå helt otillräckligt.
Regeringen har valt att fullständigt bortse från en i stort sett enig remissrunda, där samtliga vårdyrkesorganisationer och en rad företrädare för det svenska civilsamhället avvisat förslaget. Det gäller de stora humanitära organisationerna, fackföreningsrörelsen, ett antal politiska organisationer av olika kulör och en rad frivilligorganisationer. Alla dessa säger med en röst: Detta är en skam för svensk hälso- och sjukvårdspolitik!
Vi representerar fem centrala vårdorganisationer som tydligt vill markera vår avsky för detta förslag och de konsekvenser som den nya lagstiftningen kommer att få i vårdens vardag för människor i behov av hälso- och sjukvård. Vi gör det utifrån vår yrkesetik som regeringen nu tvingar oss att fortsätta bryta på ett djupt diskriminerande sätt. Förslaget står i strid med gällande nationella och internationella yrkesetiska riktlinjer.
anf.1 Eva-Lena Jansson (S): förklarar asyl rättsäker prövning avvisning utvisning uppehållstillstånd:
Herr talman! I dag debatterar vi betänkandet Hälso- och sjukvård till personer som vistas i Sverige utan tillstånd . Jag står naturligtvis bakom samtliga s-reservationer, men för tids vinnande väljer jag här att yrka bifall till reservation 6. Vi socialdemokrater värnar den reglerade invandringen men också rätten att söka asyl som en grundläggande mänsklig rättighet. Den utgår från människors behov av skydd och deras fruktan för förföljelse. Varje person som söker asyl i Sverige ska få en individuell och rättssäker prövning samt beslut inom rimlig tid. Varje ansökan ska prövas individuellt. Om man enligt utlänningslagen har skäl som ger rätt till asyl eller skydd ska Migrationsverket bevilja uppehållstillstånd.
Har man inga asyl- eller skyddsskäl prövas om det finns andra skäl för personen att få stanna Sverige. Den som befinner sig i Sverige och får avslag på sin ansökan om asyl eller uppehållstillstånd ska avvisas eller utvisas. Detsamma gäller personer som inte ansöker om uppehållstillstånd om han eller hon befinner sig i Sverige utan tillstånd. En person som har fått beslut om att avvisas eller utvisas ska lämna landet självmant. Huvudregeln är att det är Migrationsverket som verkställer avvisnings- och utvisningsbeslut. Polismyndigheten verkställer egna beslut eller sådana beslut som överlämnats från Migrationsverket därför att polismyndighetens medverkan behövs.
anf.23 Björn Söder (SD): hur ska man kontrollera utlänningar som vistas olagligt i Sverige:
Herr talman! Saila Quicklund säger att förslaget endast gäller de utlänningar som vistas olagligt i Sverige och inte de utlänningar som vistas här legalt, som turister och så vidare. Hur ska man kontrollera och avgöra detta? Om jag som utlänning kommer till Sverige, vistas här lagligen och behöver uppsöka vård är det klart att jag med detta lagförslag bara kan hävda att jag är här illegalt. Då får jag det avgiftsfritt i stället för att jag betalar mina egna avgifter.
Det är klart att det är svårare för etniska svenskar att hävda detsamma, alltså att man är illegal utlänning i Sverige, men jag tycker faktiskt att svenska folket ska prova på detta när lagen träder i kraft. När man behöver vård, tandvård eller mediciner säger man: Jag är illegal utlänning i Sverige; ge mig tillfälligt personnummer och så vidare. När man har fått medicinen, tandvården eller sjukvården och får fakturan med sig droppar man den bara i papperskorgen, för det är ändå ingen som sedan kan uppsöka en och kräva in pengarna. Jag tycker att svenska folket borde prova det.
Min fråga är dock: Hur ska man kontrollera vilka som vistas här lagligt och inte lagligt, om det är individer som uppger att de inte är här lagligt? Hur ska man kontrollera att vårdgivarna – det här gäller ju både privata och offentliga aktörer – är sanningsenliga och inte utnyttjar systemet genom att till exempel fylla håltimmar med att säga att man har behandlat en tillståndslös flykting, för att erhålla ersättning? Hur ska man kontrollera att privata vårdgivare inte ger avgiftsfri eller helt gratis vård till sina landsmän i förorterna eller av andra, ideologiska, skäl ger människor gratis vård på skattebetalarnas bekostnad? Vårdgivaren får ändå full ersättning och kostnadstäckning. Hur ska man kontrollera dessa saker?
Hälso- och sjukvård till personer som vistas i Sverige utan tillstånd 22 maj 2013
Herr talman! Björn Söder inledde sitt tal med att säga att det är skammens dag. Det visar hur olika förutsättningarna och viljeinriktningarna är inom politiken. Jag har en dag då jag är väldigt stolt. Som han också uppgav är det sju partier som tycker likadant i den här frågan. Jag ska försöka besvara de många frågorna.
Jag tycker att Björn Söder har konspirationstankar kring att turister skulle använda sig av de lagar och förordningar som finns här i syfte att utnyttja systemet. Jag tror inte att människor gör så, Björn. Jag tror också på den personal som finns ute i samhället inom vård och omsorg. Att de skulle missbruka och använda systemet i syfte att få in mer ersättningar och så vidare tror jag inte heller på. Jag har jobbat 30 år inom vård och omsorg, och jag har aldrig sett en tillstymmelse till det i något sammanhang.
Nu är det en ny lag, men jag har stort förtroende för personalen. Det är tråkigt att Sverigedemokraterna riktar misstroende både mot de turister som besöker landet och mot vårdpersonalen där ute. Det är allvarliga påhopp och insinuationer. Det är tråkigt.
Hälso- och sjukvård till personer som vistas i Sverige utan tillstånd 22 maj 2013
anf.25 Björn Söder (SD): Hur ska man kontrollera utlänningar som vistas olagligt i Sverige:
Herr talman! Nej, jag kommer inte med konspirationstankar. Jag upplever mig själv som en ganska klar realist. Jag lever mitt liv utanför Helgeandsholmen, vilket kanske fler politiker borde göra. Jag har inte någon naiv syn på saker och ting, men jag misstror inte heller någon. Min fråga var: Hur ska man kontrollera att det inte utnyttjas? Vi har ju sett hur bidragsfusket har ökat överallt i Sverige.
När man har gjort kontroller i Malmö stad har man till och med kunnat heltidsanställa två personer för att kontrollera bidragsfusk – deras tjänster var självfinansierade. Det har eskalerat i Sverige. Varför skulle det inte förekomma bidragsfusk med detta beslut? Min fråga är: Hur ska man kontrollera dessa saker, dels att det inte utnyttjas av individerna, dels att vårdgivarna inte utnyttjar det?
Sedan skulle jag också vilja ha ett klart svar, ja eller nej, från Moderaternas sida: Anser Moderaterna att det är rättvist att svenskar inte har råd att betala för sin vård eller sina mediciner medan personer som vistas illegalt i landet ges privilegier som svenskarna inte har i form av avgiftsfri sjukvård och tandvård och avgiftsfria mediciner? Där skulle jag vilja ha ett klart ja eller nej även från Moderaternas sida.
Hälso- och sjukvård till personer som vistas i Sverige utan tillstånd 22 maj 2013
Herr talman! Hur ska vi kontrollera detta? Ja, det är en fråga som säkert ställs redan i dag och som kommer att dyka upp igen. Björn Söder har rätt i att ibland missbrukas de lagar, förordningar och reformer som regeringen har infört. Regeringen har varit tydlig med att vi ska utvärdera och följa upp det här i många olika delar, och jag tror att det är där vi måste vara. Jag förutsätter dock att människor, både sjukvårdspersonal och människor som kommer hit, inte har onda tankar utan följer lagen. Men självklart ska vi beakta, följa upp och så vidare.
Björn Söder vill ha svar på frågan om rättvisa. Jag tänker inte ställa grupper mot varandra. Alla ska ha rätt till vård, och vi ska skapa förutsättningar för att alla ska kunna ta del av den. Sverige har genom internationella åtaganden och konventioner förbundit sig att säkerställa att alla människor ska tillförsäkras bästa möjligheter till hälsa genom läkar- och sjukvård i händelse av sjukdom. Vad är rättvisa, Björn Söder? Vad är det begreppet för dig? Är det rättvist att inte låta dem som är sjuka få vård bara för att de har flytt från ett land i misär? De kommer hit utan pengar, utan jobb, utan bostad. Vad är det för människosyn att inte låta dessa människor få vård när de är sjuka?
Hälso- och sjukvård till personer som vistas i Sverige utan tillstånd 22 maj 2013
anf.30 Saila Quicklund (M): kalla papperslösa för tillståndslösa:
Herr talman! Det är just den otydlighet som har funnits hittills, fram till i dag, som är en av anledningarna. Den nya lagen kommer att underlätta för människor, när vi får samma lag för asylsökande och tillståndslösa. Vi använder ofta uttrycket papperslösa, men det är tillståndslösa som är den rätta benämningen och som jag tycker att vi ska använda hädanefter.
Hälso- och sjukvård till personer som vistas i Sverige utan tillstånd 22 maj 2013
anf.31 Maria Ferm (MP): papperslösa saknar personnummer:
Herr talman! I dag debatterar och beslutar vi äntligen om att utöka rätten till hälso- och sjukvård för människor som lever i Sverige utan tillstånd, papperslösa. Många människor lever i dag som papperslösa i Sverige och av många olika anledningar. Vissa kanske är rädda för att återvända till sitt hemland och håller sig därför gömda. Andra kanske har fötts i Sverige som papperslösa utan att någonsin ha sökt asyl.
Några kanske inte kan avvisas, eftersom deras ursprungsländer inte tar emot dem. Det finns många anledningar till att vara papperslös, men gemensamt för alla som befinner sig i den situationen är att de saknar många av de rättigheter som vi andra tar för givna. Samhället är stängt för dem som saknar de fyra sista siffrorna i personnumret.
De befinner sig i en oerhört marginaliserad situation utan rätt att arbeta, lära sig svenska på sfi och skaffa sig en utbildning. En kvinna vittnar om vardagliga svårigheter som att det inte går att betala med sms-biljett på bussen, hyra film eller låna en miniräknare i skolan utan personnummer. Vi kan inte helt och hållet förändra den utsatta verklighet som många papperslösa lever i. Men vi kan ta ett antal viktiga steg mot ett mer medmänskligt Sverige. Vi kan genomföra reformer som gör politiken mer human och som påverkar människors verklighet på riktigt. Det är därför vi samarbetar med regeringen om migrationsfrågor. Vi står inför ett avgörande val i Sverige. Antingen går vi humanitetens och medmänsklighetens väg eller så går vi intoleransens väg.
Etableringsförberedande insatser för asylsökande 17 maj 2013
anf.151 Eva Lohman (M): asylsökande måste stärka sin identitet:
Herr talman! Det finns oerhört bra program i dag, interaktiva dataprogram, för sfi, både för analfabeter och för högutbildade. Att ha en handledare som kan hjälpa till och förklara tror jag är ett bra sätt att börja sina svenskstudier med. Det viktiga är ändå den sfi man får när man är kommunplacerad. Men om man kan börja läsa svenska redan tidigare är det jättebra. Så kommer det att bli; alla kommer att få den möjligheten. Vad gäller rätten att arbeta får man arbeta som asylsökande i dag om man kan styrka sin identitet.
Etableringsförberedande insatser för asylsökande 17 maj 2013
anf.152 Christina Höj Larsen (V): asylsökande saknar dokument och papper:
Herr talman! Just det, ”om man kan styrka sin identitet”. Eva Lohman vet mycket väl att det är omöjligt för väldigt många som söker asyl. Det är en del den problematik de befinner sig i. Det är en del av krigets och konflikters realitet.
Det är en fråga som vi har diskuterat ofta och där jag till och med tycker mig ha märkt någon liten ljusglimt av insikt om att det kanske är så att alla länder inte har ordning och reda i papperen. Det kanske är så att den enda möjligheten att komma till Europa är genom flyktingsmugglare, och dessa låter ofta inte de här personerna behålla sina dokument.
Det du säger är att människor som drabbats av flyktens realitet inte får arbeta. Det är fullständigt horribelt och märkligt när du samtidigt säger att arbete och språk är de viktigaste nycklarna till en lyckad inkludering. I betänkandet framgår att det väldigt mycket är upp till olika frivilligorganisationer att hjälpa till med språkinlärningen. Det är återigen ett tydligt exempel på hur borgerligheten i vanlig ordning rustar ned den gemensamma organiserade processen och i stället lämnar över till andra att ta hand om det som borde vara gemensamma välfärdsprocesser, däribland att få lära sig svenska.
Etableringsförberedande insatser för asylsökande 17 maj 2013
anf.153 Eva Lohman (M): asylsökande måste ha LMA-kort:
Herr talman! Vi rustar inte ned; vi kanske gör andra prioriteringar som vi tror fungerar bättre. Även om man börjar läsa svenska dag ett när man kommer är det inte alltid så effektivt därför att många, och det vet Christina Höj Larsen, har obehagliga erfarenheter med sig. Även om kroppen har landat och finns i Sverige har kanske själen inte hunnit med. Så länge båda inte är på plats är inlärning ganska ineffektiv. Det vet jag av egen erfarenhet från sådan verksamhet i över 30 år.
Vad gäller identiteten är det svårt med praktik och jobb om man inte kan styrka sin identitet och tala om vem man är. Det handlar om säkerhet till exempel på arbetsplatsen. Det handlar om försäkring om det händer en olycka, och så vidare. Så fort den asylsökande har gjort sin identitet trovärdig och fått ett LMA-kort har man möjlighet att söka jobb eller få praktik.
Etableringsförberedande insatser för asylsökande 17 maj 2013
Migrationsverket: Asylsökande måste ha LMA-kort:
När du söker asyl i Sverige får du ett kvitto på din ansökan. Några dagar senare får du ett kort som kallas LMA-kort. Kortet ersätter kvittot. Kortet visar att du är asylsökande och har rätt att vara i landet under väntetiden. Med kortet betalar du en mindre patientavgift om du besöker sjukvården. Även om LMA-kortet har samma format och delvis samma innehåll som ett identitetskort (ID) så är det inget ID-kort. Det intygar enbart att du är inskriven i Migrationsverkets mottagningssystem under det namn som står på kortet.
Du ska lämna tillbaka kortet om du får uppehållstillstånd eller om du måste lämna Sverige.
PKcensuren