Bekräftar inte detta hela debatten om Sveriges behov av den mängd invandring Sverige har tagit in de senaste 30 åren är en myt?
15 juni 2013
Invandrarna dominerar framtida fattigpension – behov av invandringen en myt?:
Situationen för svenskar födda utomlands präglas av helt andra omständigheter. Många av dem har kommit till Sverige i vuxen ålder och har ingen chans att tjäna in en full pension. Ofta är också kunskapen låg om hur pensionssystemet fungerar. Sami Almaleh är ordförande för Svensk-irakiska föreningen och representerar därmed en av de allra största invandrargrupperna i Sverige.
– Generellt sett är kunskapen om pensioner inte alls tillräcklig. Jag är själv ganska engagerad i det svenska samhället men inte heller jag har tillräcklig kunskap, säger han.
Han är också ett levande exempel på hur pensionen kan se ut. Sami Almaleh är född 1953 och kom till Sverige 1992. Han började arbeta som lärare nästan omedelbart och har haft jobb sedan dess. Han får därmed 26 yrkesår i Sverige om han går i pension vid 65. Enligt Monica Petersson, pensionsexpert på Pensionsmyndigheten, kan Sami Almaleh och andra i samma situation räkna med mycket låg pension.
– Kommer man till Sverige vid 40 kommer man aldrig att få en hög pension. Tanken är att äldreförsörjningsstöd, garantipension och bostadstillägg ska lyfta den till en rimlig nivå.
Skulle det löna sig för de här personerna att arbeta några år till?
– Nej, oftast inte.
Sami Almaleh tror att mer information till irakier och andra invandrargrupper är nödvändig.
– Jag efterlyser mer information på olika språk och vi i Svensk-irakiska föreningen kan gärna bidra till det, säger han.
13 juni 2013
OECD: Schweiz €15.000 per invandrarhushåll – Sverige: €800kr per invandrarhushåll:
Störst vinst på invandring gör Schweiz, där varje invandrarhushåll bidrar med runt 15.000 euro. Riktigt lika högt är det inte i Sverige, här är siffrar cirka 800 euro.
13 juni 2013
Nyheter24: SD granskar OECD-rapporten: ”Tror att medierna är fel ute”:
En omfattande OECD-rapport visar att invandrare betalar in mer till samhället än vad de får tillbaka. Efter nyheten har Sverigedemokraterna inlett en granskning av rapporten.
– Vi tolkar det som att OECD säger att Sverige går back på invandringen med 0,57 procent av BNP, säger partiets pressekreterare Martin Kinnunen.
Invandringen är en omdiskuterad politisk fråga i många av världens länder. I Sverige har Sverigedemokraterna länge krävt en statlig utredning som visar på invandringens kostnader. Partiet har hävdat att samhället skulle tjäna stora summor på att begränsa möjligheten för flyktingar att få uppehållstillstånd. Nu har OECD, den internationella samarbetsorganisationen, gjort en omfattande undersökning av frågan i 27 länder.
26 000 kronor per år
Rapporten visar att invandrarhushållen betalar mer till samhället i skatter och avgifter än vad de kostar i form av socialbidrag, pensioner och andra samhällsservicekostnader. I 22 av länderna är invandringen ett plus för samhället med i genomsnitt drygt 26 000 kronor per år netto, det skriver Dagens Nyheter. Sverige är ett av de länderna och vinsten per hushåll blir någon tusenlapp per år. Den uppmärksammade OECD-rapporten har fått flera personer att rikta kritik mot Sverigedemokraternas politik – och nu har partiet inlett en granskning av rapporten.
– Efter att vi hört oss för med svenska forskare och själva påbörjat arbetet med att granska rapporten tolkar vi det som att OECD säger att Sverige går back på invandringen med 0,57 % av BNP, skriver partisekreteraren Martin Kinnunen i ett mejl till Nyheter24 och menar att ”medierna är fel ute”.
Pensioner höjer kostnaden
Senare skickar han ett till mejl där han förklarar att generella beräkningar ”inte är så intressanta just eftersom de är generella”.
– Sverigedemokraterna vet att det finns invandring som är ekonomiskt lönsam. Det är dock inte den invandringen som partiet vill begränsa. Invandring av nordbor och personer med spetskompetens skiljer sig kraftigt från asyl- och anhöriginvandrare.
I Schweiz är samhällsvinsten allra störst med drygt 150 000 kronor per hushåll. Tyskland är ett av de fem länder som förlorar ekonomiskt på invandringen. En förklaring är dock att pensionerna till invånare som kom efter andra världskriget drar upp kostnaderna avsevärt. Om man bortser från pensionerna går även Tyskland plus.
13 juni 2013
SVT: Invandring – en plusaffär för samhället:
Det är betydligt vanligare att invandrare betalar in mer till samhället genom skatter och avgifter, än vad de får tillbaka genom till exempel bidrag och pensioner. Bara i 5 av de 27 länder som undersöktes blev invandrarna en nettokostnad, bland annat i Tyskland. Men det beror på de höga kostnaderna för pensioner till invandrare som kom efter andra världskriget från Östeuropa med tyska pass. Räknas pensionerna bort går invandringen med ett stort plus i Tyskland, skriver dn.se.
OECD-rapporten, som bygger på fakta från åren 2007-2009, och är unik i sitt slag.
”Belastar inte skyddsnätet”
– Vi har funnit att i värsta fall är migrationen skattemässig neutral, och i många länder är den positiv. Migranter betalar mer i skatt än vad de kostar samhället eftersom det ofta är unga människor som inte belastar det sociala skyddsnätet, säger Alex Lazarowicz, migrationsforskare vid tankesmedjan European Policy Centre (EPC) till SVT Nyheter.
Störst vinst på invandring gör Schweiz, där varje invandrarhushåll bidrar med runt 15.000 euro. Riktigt lika högt är det inte i Sverige, här är siffrar cirka 800 euro.
Många kan ha fel
Undersökningen visar alltså att många politiska partier som varnar för kostnaden med invandring kan ha fel.
– När omkostnaderna för flyktingar är något högre och den totala invandringen är skattemässigt neutral eller positiv, så utgör arbetskraftsinvandrarna nästan helt säkert en ekonomisk vinst, säger Alex Lazarowicz.
13 juni 2013
SVD: Invandring en ekonomisk vinst:
I OECD:s årliga rapport om migration som publicerades igår, röner delen om invandringens ekonomiska följder stort intresse. Det är första gången OECD ger sig på detta laddade ämne. I många europeiska länder diskuteras den känsliga frågan om invandrare kostar mer än de bidrar med. Vissa menar att samhället måste tjäna på ökad immigration. OECD skriver att i många länder finns intrycket att invandrare kostar mycket mer i socialbidrag, vård och pensioner än vad de ger i främst skatteinkomster.
Men så ser inte verkligheten ut, enligt OECD-rapporten. Där fastslås att invandringen är en samhällsvinst i flertalet industriländer. I genomsnitt gör OECD-länderna en vinst på drygt 3000 euro per år och invandrarhushåll. Då har man jämfört vad invandrare betalar i skatter och sociala avgifter med vad de kostar i socialbidrag och andra sociala kostnader.
13 juni 2013
DN: Invandrare betalar mer till samhället än de får tillbaka:
Invandrarna betalar mer till samhället än de får tillbaka. Det visar den första internationella rapporten om invandringens ekonomiska följder i Sverige och övriga industriländer. Det är OECD, den internationella samarbetsorganisationen, som gjort denna politiskt kontroversiella undersökning i 27 länder. Invandringen är en het fråga i de flesta länder, där partier som vill stoppa eller kraftigt begränsa möjligheten för flyktingar och arbetskraftsinvandrare att få uppehållstillstånd hävdar att samhället skulle tjäna stora belopp på en sådan politik. I Sverige har Sverigedemokraterna i flera år krävt en statlig utredning om invandringens kostnader.
OECD har i sin stora undersökning jämfört vad invandrarhushållen betalar in i skatter och avgifter med vad de kostar i form av socialbidrag, pensioner och annan samhällsservice. Nettot blir ett plus för samhället i de flesta av de 27 länderna, med ett genomsnitt på drygt 3 000 euro per år (26 000 kronor) och hushåll.
13 juni 2013
Metro: OECD-rapport: Invandrare vinst för samhället:
Sverigedemokraterna har i flera år velat se en utredning om invandringens kostnader. Nu har den internationella samarbetsorganisationen OECD släppt en rapport som visar att invandrare bidrar mer till stat och kommun än vad de får tillbaka. Organisationen har kartlagt skatter och avgifter som invandrarhushållen i 27 olika länder betalar in, och jämfört med kostnaden i form av socialbidrag, pensioner och annan samhällsservice, skriver DN.se.
I Sverige handlar det om ett plus för samhället med någon tusenlapp per invandrarhushåll och år. Störst samhällsvinst på invandrarhushållen gör Schweiz, cirka 15 000 euro.
Endast i fem av de 27 granskade länderna är invandrarna en nettokostnad för samhället, däribland Tyskland där pensionerna till invånare som kom till landet efter andra världskriget drar upp kostnaden. Räknas pensionerna bort går invandringen med stort plus även i Tyskland, skriver tidningen.
OECD-rapporten baseras på uppgifter för åren 2007-2009.
PKcensuren
Relaterat
OECD: Invandrarna en vinst med 1 000 kr/år för Sverige – UPPDATERAD
Tino Sanandaji: DN vilseleder, OECD-rapporten om invandringen visar stort minus