
Bryggerier och andra partihandlare får endast sälja alkohol till slutna sällskap om de har ett ”stadigvarande serveringstillstånd”. Räddningstjänsten i Laholm och andra med tillfälliga tillstånd måste köpa sin starköl på Systembolaget. Men varken brandmännen, kommunens alkoholhandläggare eller bryggeriet kunde denna regel när 720 starköl och cider köptes in och levererades ut till räddningstjänstens personalfest i samband med invigningen av den nya brandstationen i oktober.
– Det Kopparbergs har gjort är brottsligt. Det är otillåten alkoholförsäljning, säger Dan Nilsson, utredare på Statens folkhälsoinstituts tillsynsavdelning.
Brottet kan rendera böter eller upp till två års fängelse, precis likadant som för den som olovligen köper alkohol direkt från bryggeriet. Ärendet uppdagades genom att alkoholfakturan som skickades till Laholms kommun kom på villovägar, och en dag kom ett betalningsföreläggande från Kronofogdemyndigheten. Ulrica Scharnke, informationsansvarig vid Kopparbergs, medger att Kopparbergs bryggeri inte har följt reglerna.
– Det här är fel. Vi får titta på våra rutiner, men rutiner finns. Det har blivit en miss, säger hon.
Områdeschefen för bryggeriet kollade inte upp räddningstjänstens tillstånd tillräckligt noga. Ulrica Scharnke uppger att under de 15 år hon har varit vid Kopparbergs har hon aldrig varit med om något liknande. Hon pekar på att Laholms kommuns hantering av ärendet gjorde att missförståndet blev ett faktum.
– När alkoholhandläggaren och räddningstjänsten pratades vid skulle de inte ha tagit in oss över huvud taget. Det är Systembolaget som gäller. Men samtidigt har vi gjort fel.
Laholms alkoholhandläggare Michael Andersson lägger ansvaret för att kolla tillståndet på Kopparbergs, men medger att han gav räddningschefen Pär-Åke Eriksson fel råd om att brandmännen kunde köpa sin öl från bryggeriet.
– En mindre lagändring trädde i kraft i juni, så helt glasklar är lagen inte, säger Michael Andersson.
Kommunen, länsstyrelsen, Skatteverket och Folkhälsoinstitutet (FHI), utövar på något sätt tillsyn över alkoholförsäljningen i Sverige. Kommunen är part i detta målet. Först pekade alla myndigheter på varandra då ingen ville ta tag i en anmälan. Till slut blir utredaren på FHI irriterad och gör slag i saken och hänvisar till polis och åklagare.
– Det är en rent polisiär fråga. En åklagare får ta upp det, säger Dan Nilsson.
Laholmspolisen har upprättat ett ärende om olovlig dryckeshantering. Allt för att staten ska ha in skatt på någon tusenlapp.