65-årige Börje Ågren från Hallstahammar dömdes till 14 års fängelse och enligt hovrättens dom ska han ha våldtagit sin dotter upp till 200 gånger under 1983-1990. Nya uppgifter gör dottern mindre trovärdig och därför ska frågan prövas igen, anser HD.
Domarna bygger i stort på dotterns berättelser. Senare har hon berättat om andra våldtäkter, med inslag av sadistiskt och rituellt våld, där polisen kunnat visa att en del av uppgifterna var falska. De nya uppgifterna gör henne mindre trovärdig och därför ska frågan prövas igen, anser HD.
– Det är naturligtvis ofattbart skönt att höra och det måste vara en stor lättnad för honom, säger Thomas Olsson, Ågrens advokat.
Den i dag 65-årige Börje Ågren dömdes i februari 2003 mot sitt nekande, för våldtäkt och grov våldtäkt. Han ska ha förnedrat dottern och utsatt henne för ”kraftigt övervåld med inslag av ren tortyr”, enligt hovrätten. Våldet bestod bland annat i att han brände henne med cigaretter, skar henne med rakblad och band fast hennes armar. Domen bygger på vad dottern har sagt, bland annat till sin terapeut. Hovrätten avfärdade en teori om att uppgifterna ”var sprungna ur terapi”.
2007 började dottern berätta om nya, systematiska våldtäkter som hon utsatts för av flera personer. Men utredningen lades ned. HD noterar att det med några få undantag, bland annat undersökning av flickan över tio år efter sista övergreppet, saknas stödbevisning utöver flickans berättelse.
Riksåklagaren (RÅ) ansåg inte att det fanns skäl för resning. Det som dottern har berättat om på senare år betyder inte att hennes tidigare berättelse inte är tillförlitlig. Enligt RÅ utsattes flickan för extremt omfattande brottslighet från sin pappa. Hon kan ha fått sådana psykiska skador av detta så att det är svårt att bedöma de ”i vissa delar närmast osannolika” saker hon berättat på senare år. Inte heller kvinnan själv ansåg att pappan skulle beviljas resning.
En åklagare ska nu ställning till om en ny rättegång ska hållas, eller om åtalet ska läggas ned. Om åtalet läggs ner tar domstolen det formella beslutet om en friande dom.
– Man har börjat ifrågasätta de bedömningar som gjordes i den här typen av mål under 1990-talet och tidigt 2000-tal. Det har inneburit att det har blivit ett antal fall där det har beviljats resning, säger Thomas Olsson.
Skulle Börje Ågren frias, efter att ha suttit fängslad i tio år, kan han få rätt till ett mycket högt skadestånd.