Nu är rivningen i full gång i gamla Rotegården i Lit. I slutet av augusti ska det vara slutbesiktning och klart med nio nya lägenheter för flyktingar att bo i.
Rotegården, som är en kommunal fastighet i centrala Lit, har stått tom i många år och har tidigare varit både förskola, läkarmottagning och tandläkarmottagning. Inne i tegelbyggnaden finns fortfarande fönsterdekorationer och pedagogiska siffror uppsatta på trappstegen när platschefen Tom Jansson visar runt på byggarbetsplatsen.
Här ska det bli nio nya bostäder. Nu är rivningen i full gång i gamla Rotegården i Lit. I slutet av augusti ska det vara slutbesiktning och klart med nio nya lägenheter för flyktingar att bo i. Från början fanns det även planer på att bygga mer tillfälliga modulhus vid gamla Litsbron. Men de har skrotats.
– Det var dyrt och tillfälligt. Med ombyggnaden av Rotegården får vi permanenta bostäder. Vi vill ju att de ska kunna bo kvar, säger Nils Burman, som är kommunens lokalsamordnare.
– Det är nu det ser som värst ut, säger han och ber oss vara försiktiga när vi går på de uppbrutna golven.
Planerna för att göra om huset till bostäder fanns för flera år sedan när det var aktuellt att kyrkan skulle köpa huset.
– Jag gjorde både en skiss och en kalkyl för projektet. Då räknade vi med tio lägenheter, säger Jonas Hasselskog, som jobbar för NCC.
Men när det var klart visade sig att det skulle vara svårt att få det att gå ihop.
– Kyrkan lade ned projektet, eftersom det var så osäkert om det skulle gå att få hyresgäster till huset, säger Jonas Hasselskog.
I slutet av förra året tog Lits camping tillfälligt emot flyktingar från Syrien och när vissa av dem flyttades vidare till bättre bostäder var det många som uttryckte önskemål om att bo kvar i Lit. Alla har inte flyttat från campingen, men de som bor kvar har bra bostäder.
Ordföranden i Lits byförening, Leif Persson, såg möjligheterna i det tomma Rotehuset och var med och drog igång projektet.
– Det här betyder mycket för byn. Jag tyckte det var tråkigt att det stod en tom kåk med svarta fönster mitt i samhället. Det råder bostadsbrist i stan och vi behöver mer folk i byn bland annat för att kunna behålla servicen. Därför är det här något som både kommunen och flyktingarna tjänar på. Det var lite trångt i portgången, men jag tycker Östersunds kommun ska ha en eloge för att de genomförde projektet, säger han.
På andra våningen på Rotegården visar Tom Jansson den finaste lägenheten med fönster åt två håll och med öppen spis, en av husets trerummare. I övrigt byggs tvårummare.
Lit är ett samhälle med cirka 2 000 invånare, vackert beläget vid Indalsälven 2 mil norr om Östersund.
Relaterat:
Akut jakt på flyktingbostäder i Östersund