
Arkiv
Sju flickor från Västafrika och Östeuropa har under det senaste året upptäckts i prostitutionsmiljöer i Skåne. Barn i Sverige som har hamnat i händerna på hallickar utnyttjas av sexköpare, tvingas stjäla och tigga. Men svenska myndigheter har dålig koll på vart barnen tar vägen – och kan därför inte hjälpa dem.
- Det här är barn som far fruktansvärt illa, säger Ingrid Åkerman, författare till den rapport från länsstyrelsen i Stockholm som visar att 166 unga har utnyttjats i människohandel i Sverige mellan 2009 och 2011.
Men Åkerman befarar att fler unga har utnyttjats. Och många av barnen försvinner. Ibland hämtas barn som har omhändertagits av sociala myndigheter upp av en person som säger sig vara vårdnadshavare, utan att socialtjänsten är tillräckligt alert för att stoppa dem. Ibland försvinner de själva, berättar Ingrid Åkerman. Barnen knyter inte sällan an till de personer som föder dem, så det är inte alltid de ser socialsekreteraren som en räddande ängel.
De yngsta barnen är tre-fyra år gamla.
De har använts som verktyg när vuxna stjäl. Man har gått in på ett varuhus för att stjäla barnkläder, klätt på barnen lager på lager av kläder och på en given signal försvinner barnen ut. De är upplärda till det här och är snabba som vesslor, berättar Ingrid Åkerman.Förra året upptäcktes sju barn mellan 14 och 17 år i Skåne som misstänks vara offer för sexhandel. Sex flickor och en pojke från Västafrika och Östeuropa har utnyttjats sexuellt. De har upptäckts på svartklubbar eller via sexannonser på internet, berättar Lisa Green, länssamordnare i Malmö Stad mot prostitution och människohandel i Skåne.
Länsstyrelsen i Skåne har nu tagit initiativ till en kartläggning av hur många barn och unga som utsätts för människohandel och vart de tar vägen.
- Ett av de största problemen vi har är att barnen försvinner. Vi kan inte låta dem glida genom våra fingrar, därför behöver vi mer kunskap och mer information, säger Lisa Green.
När barnen försvinner får de inte den hjälp de har rätt till, med boende, en god man och hjälp att återvända hem till sin familj. I Rumänien, Moldavien och Bulgarien är trafficking med barn så vanligt att myndigheterna har ordnat särskilda återanpassnings boenden för de här barnen. Av de 166 barn som har hittats i Sverige har fyra återvänt, enligt Ingrid Åkerman.
I hela Sverige upptäcktes mellan 2009 och 2011 166 barn som misstänks ha utsatts för människohandel.
Hälften av barnen är under 15 år gamla.
De yngsta barnen är tre-fyra år gamla.
Förra året upptäcktes sju barn mellan 14 och 17 år i Skåne som har utnyttjats för att sälja sex på svartklubbar eller via annonser på internet.
Barnen utnyttjas också för att stjäla och för att tigga på gatan.
Runt en tredjedel av de utsatta barnen är ensamkommande asylsökande barn
Källor: Länsstyrelsen i Skåne och rapporten ”Barn utsatta för människohandel” av länsstyrelsen i Stockholm. (TT)
Ur rapporten ”Barn utsatta för människohandel”:
Människohandel innebär inte nödvändigtvis att barnet förflyttas från ett land till ett annat för att utnyttjas. Även barn födda och uppväxta i Sverige kan vara offer för människohandel. Flera rättsfall har förekommit med svenska flickor som via nätet kommit i kontakt med personer som sexuellt utnyttjat dem och förmedlat dem till andra mot betalning. I dessa rättsfall förekommer både transport, inhysning och sexuell exploatering mot ersättning. I några rättsfall har åklagarens åtal gällt människohandel med svenska barn men inget av dessa rättsfall har slutat med att gärningsmannen dömts för människohandel.
Det framkommer att drygt en tredjedel av barnen är EU-medborgare, det vill säga barn som har rätt att komma till Sverige med förälder under en begränsad tid.
Det krävs ett förtydligat ansvar inom EU för att förhindra att barn hamnar i situationer som beskrivs i kartläggningen. Genom en starkare samordning inom EU med väl fungerande, upparbetade nätverk, mer kunskap om barnens situation och snabba kontaktvägar kan det vara möjligt.
Kartläggningen visar att de flesta barnen vistas i Sverige utan vårdnadshavare. Socialtjänsten kan identifiera biologiska föräldrar hos endast cirka12 procent av barnen. Mer än dubbelt så många barn var i landet med vuxna som inte var deras föräldrar och cirka 15 procent var helt ensamma.
Barnen som kontaktpersonerna beskriver är barn i alla åldrar. En fjärdedel är 12 år eller yngre och de yngsta är 3 år. Mer än hälften är 15 år eller yngre.
De minsta barnen, 12 år och yngre, har i de flesta fall utnyttjats som redskap när de vuxna har begått stölder. Några har utnyttjats i tiggeri. Fem av de 25 barn som var 12 år eller yngre var här med minst en vuxen där man konstaterat föräldraskap. De övriga barnen har varit här med vuxna som sagt att de inte är föräldrar eller med vuxna som säger att de är föräldrar men kan inte identifiera sig som detta.
Socialtjänsten har kommit i kontakt med barnen när de vuxna grips för stöld. Mer än hälften av barnen under 12 år har omhändertagits enligt lagen om vård av unga (LVU) men de flesta har försvunnit innan omhändertagandet har kunnat verkställas.
De svenska barnen i kartläggningen har identifierats genom kontaktpersoner inom andra verksamheter än kommunernas socialtjänst, i detta fall tre frivilligorganisationer som arbetar med utsatta barn på olika sätt.
De tre organisationerna har tillsammans kommit i kontakt med sammanlagt 35 barn, varav 29 är flickor och 6 är pojkar. Fyra barn har utländsk nationalitet men alla barnen har sin hemvist i Sverige. Barnen misstänks alla vara utsatta för människohandel för sexuella ändamål.
De flesta av de barn som kontaktpersonerna ger information om har varit utnyttjade under lång tid och övergreppen har börjat tidigt. Det är i flera fall någon till barnen närstående som begår övergrepp mot barnet för att sedan förmedla barnet till andra för sexuell exploatering. Flera barn har i tidig ålder varit utsatta för sexuellt våld med människohandelsliknande inslag.