Anrika Svalövs hotell går i graven. Istället satsar ägaren Carl-Otto Lodin på att använda de drygt 120 år gamla byggnaderna till att skapa ett HVB-hem och till hösten hoppas att han att de första ungdomarna flyttar in.
Tillståndet från länsstyrelsen blev klart i dagarna och nu väntar Lodin bara att Svalövs kommun ska godkänna det bygglov som lämnats in. Grannar ska samtidigt också höras.
– Jag får verkligen hoppas att vi får gehör för våra idéer och hittills har jag bara fått positiva reaktioner.
Första tanken var att ta hand om ungdomar på glid, men konkurrensen är stor och därför har nu hotellets ägare gjort klart med Migrationsverket om att ta emot ensamkommande flyktningar. Totalt finns tretton enkelrum på hotellet och de ska nyttjas fullt ut. Anledningen till att Carl-Otto Lodin ger upp kampen om att driva sitt livsverk vidare beror helt enkelt på för dålig lönsamhet. De senaste tio åren har han kämpat med näbbar och klor, jobbat 16 timmar om dagen, året runt.
– Men någonstans tar det stopp. Jag fyller 61 år i år och nu vill jag avsluta mitt aktiva arbetsliv på ett positivt sätt.
Själv har han jobbat med ungdomar tidigare. Varit lärare i tio år och lagt mycket tid på personer som har problem.
– Och den här lösningen på mitt hotell har snurrat ett bra tag i skallen. Det fungerar bra på andra orter, så även i Svalöv, så jag är inte ett dugg orolig.
Att valet föll just på ensamkommande flyktningar beror mycket på att Migrationsverket söker med ljus och lykta efter boenden runt om i Skåne. Flyktingströmmen blir allt längre för varje dag som går.
– Att driva hotell i Svalöv går inte längre. Jag har en beläggning på 45 procent och det säger sig själv att inte pengarna räcker till.
Tidigare var Svalövs hotells luncher populära, men konkurrens från andra matställen gjorde att Lodin upphörde med detta för några år sedan.
– Då kändes det att vi inte skulle hålla. Nu satsar vi vidare och hoppas att kommunen hänger med på mina idéer.
Byggnadsinspektör Jörgen Wallin har nyligen fått in bygglovet som krävs för att ändra användning av fastigheten.
– Men jag vet inte så mycket ännu. Vi ska höra grannar och sakägare och de har tre veckor på sig att svara.
Ärendet ska sedan upp i bygg, trafik och räddningsnämnden för att slutligen behandlas.